Moderní čtvrť se zázemím až pro tři tisíce lidí má vyrůst na místě bývalých kasáren v Českém Krumlově

3. červenec 2020 17:38

Z velké zátěže lákává příležitost pro rozvoj města a případné nové obyvatele. S touto proměnou kasáren Vyšný v Českém Krumlově počítá nová architektonická studie, kterou její autoři společně s vedením města představili veřejnosti.

Lokalitu o rozloze 24 hektarů město před lety získalo od armády a dlouho pro ni hledá využití. To se teď nabízí v podobě zcela nové městské čtvrti s kompletní občanskou vybaveností, včetně domova pro seniory.

„Snažíme se, aby to tam bylo opravdu pestré. Jsou tam území intimnější a území víc městská, některá už jsou předurčená výstavbou po vojácích, ale proč bourat objekty, když je tam možné udělat sociální bydlení a podobně,“ říká Martin Krupauer, vedoucí Atelieru 8000, který pro město Český Krumlov zpracoval takzvaný masterplan kasáren ve Vyšném.

Podle něj by na místě měla vyrůst nová městská čtvrť s vlastním náměstím, vodními plochami a zelení. Zároveň počítá s bytovými domy, obchody nebo mateřskou školou.

„Samotný koncept vychází z toho, že je tam velmi silná urbanistická osa, zelené údolí kolem potoka. My si ho jakoby přivlastňujeme a lidi, kteří tam už dneska chodí, vedeme přes potenciální budoucí náměstí, aby bylo živoucí,“ dodává Martin Krupauer.

Jednou z dalších částí studie je i zapojení vlakového nádraží do chodu nové městské čtvrti. To by mohlo plnit zcela novou funkci. „Krumlovské nádraží se poprvé ve své historii dostává z periferie do centra velké části města. Stojí za úvahu se zase vrátit k tomu, jestli náhodou metropolitní region není Budějovice – Krumlov a jestli by koleje nedokázaly dát stejnou nabídku jako auto nebo autobus. Myslím, že to by bylo výborné, dnes je navíc takový trend, že se všechno vrací na koleje,“ komentuje Martin Krupauer.

Čtěte také

Radnice chce, aby na místě vyrostl také domov pro seniory. Ve městě v posledních letech ubyly zhruba tři tisíce obyvatel. Nová čtvrť v areálu bývalých kasáren by naopak stejný počet lidí mohla do Českého Krumlova přilákat.

Podle místostarosty Josefa Hermanna už o lokalitu projevili zájem dva potenciální investoři. „Pro nás je to skutečně nová městská čtvrť, kde by se v následujících patnácti až dvaceti letech mohlo realizovat to, co dneska ten masterplan ukazuje jako možnou variantu, pro Krumlov je to asi největší příležitost,“ uvádí.

S rozvojem lokality počítá také připravovaný územní plán města. Stávající budovy v areálu kasáren by ještě letos mohly začít využívat různé spolky, mluví se třeba o skautské klubovně. „Teď máme v pracovní skupině určit další konkrétní kroky, jak naložit s jednotlivými stavbami. Do konce roku bychom rádi návrhy představili,“ doplňuje Josef Hermann.

Podle plánu by se na území bývalých kasáren Vyšný v Českém Krumlově mohly v příštích dvaceti letech proinvestovat zhruba čtyři miliardy korun.

Spustit audio

Související