Nové chodníky, odpočinková místa, důstojnější smuteční síň. Začala obnova hřbitova v Českém Krumlově

23. červen 2022 10:53

Konec klopýtání po rozpraskaných chodnících a letitého čekání na obnovu. Český Krumlov zahájil generální opravu místního hřbitova. Vzniknou také nová odpočinková místa a důstojnější podobu získá smuteční síň.

Velká obnova českokrumlovského hřbitova vyjde na téměř 50 milionů korun. „V první etapě se budeme věnovat největší ploše pohřebiště. Ta by měla být obnovena do konce tohoto roku a bude zahrnovat novou komunikaci, pod ní odvodnění,“ popisuje místostarosta Josef Hermann.

„Tyto úpravy jsou základem pro to, aby celý hřbitov vypadal úplně jinak. Dál už půjde o to, abychom udělali lavičky, nějaká odpočinková místa, musíme udělat nové kontejneřiště,“ dodává.

Pracuje se také v obřadní síni. „Už máme hotovou tu základní část, smuteční síň dneska vypadá jinak a určitě důstojně. Na to budou navazovat úpravy zázemí, které by měly být hotové během několika následujících měsíců,“ potvrzuje místostarosta.

Během první etapy opraví také římskokatolická farnost část hřbitovní kaple Panny Marie Bolestné, která patří do majetku církve. „Protože budeme sahat do základů, farnost se připojila s věcmi, které je třeba udělat, například obnoví hromosvod a zapustí jej do země. Budou tam i nějaké opravy, třeba kamenné schodiště, které je nutné udělat současně právě s opravou cest,“ říká Josef Hermann.

Na obnovu místního hřbitova obyvatelé Českého Krumlova už dlouho čekali. „Velice se těšíme. Já už sem chodím skoro každý den a je problematická chůze po chodníku, který je rozpraskaný. Těšíme se, že budeme mít hezký hřbitov,“ komentuje Alena Neuwirthová.

Smuteční obřady se na čas přesunou do kaple v městském parku, popřípadě do obřadních síní ve Vyšším Brodě a Českých Budějovicích. Jak upozorňuje Ivana Velíšková z odboru správy majetku a investic, po dobu prací bude kvůli bezpečnosti omezený vždy přístup k části hrobů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související