Coworkingová centra po celé republice zažívají kvůli koronaviru úbytek klientů. Výjimku tvoří České Budějovice

4. únor 2021 15:10

Český rozhlas oslovil provozovatele sdílených kancelářských prostor v Plzni, Jihlavě i Praze. Všichni potvrdili nízký zájem o tyto služby. V Plzni dokonce provozovnu museli zavřít. V Českých Budějovicích je ale pořád zájemců dost a noví stále přibývají. Ukazuje se, že ne každému takzvaný home office vyhovuje.

Doba koronavirová přinesla mimo jiné i fenomén práce na dálku z domova. Díky tomu takzvaná coworkingová centra v několika větších tuzemských městech pociťují výrazný úbytek klientů. V Českých Budějovicích je ale o sdílené kancelářské prostory stále velký zájem.

Čtěte také

„Máme tady tři místnosti, jedna je tichá, aby tam byl klid na práci, tak se tam netelefonuje, nehraje tam hudba a podobně. Jedna místnost je rušná a pak je ještě kancelář, kde má každý své fixní místo,“ vysvětluje Kristýna Mokráčková.

Kristýna Mokráčková v Českých Budějovicích provozuje dvě coworkingová centra. To, které mi ukazuje, sídlí přímo v historickém jádru města a funguje už více než šest let. Momentálně má zhruba pětadvacet klientů a noví zájemci stále přibývají:

„První vlna byla výraznější, tři, čtyři týdny tady bylo hodně prázdno, lidé se pak začali zase vracet. U druhé vlny nebyl propad tak výrazný, zájem o coworking je,“ dodává Kristýna Mokráčková.

Kdo jsou klienti?

Složení klientů je pestré - jsou mezi nimi lidé z oblasti IT, PR a marketingu nebo překladatelství. Loni v létě byl dokonce zájem tak veliký, že místní coworkingové centrum vyhlásilo stop stav kvůli nedostatku místa.

„Nařízení home office nám tak trochu nahrávají, protože spousta chlapů, kteří sem chodí, má doma ženu s dětmi, takže ten prostor vyhledávají víc, protože tady mají pracovní zázemí a mohou se tu soustředit,“ dodává Kristýna Mokráčková.

To je přesně případ Petra Meškána, který coworkingové centrum začal využívat ještě před koronavirovou pandemií. Kvůli malým dětem doma nemá potřebný klid na práci:

„Člověk si říká, že by to šlo, pokud se zavře, ale každou chvíli někdo přichází s nějakou informací nebo požadavkem a ve chvíli, kdy se odpojíte od toho pracovního zápalu nebo pracovního nasazení, něčím, třeba jenom odpovědí na banální otázku, tak trvá dalších dvacet minut vrátit se zpátky do toho klasického pracovního provozu.“

Druhé z coworkingových center, které Kristýna Mokráčková provozuje, sídlí na Pražském předměstí. Provoz zahájilo těsně před vypuknutím druhé vlny pandemie, takže nové zájemce o sdílené prostory získává zatím velmi pozvolna.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

 

Spustit audio