Pivo může být zdravější. A to díky moderní technologii, která dokáže zvýšit množství léčivých látek působících proti rakovině, bakteriím nebo zánětům

29. leden 2021 14:30

Jihočeští vědci testují genetické úpravy chmele. Chtějí tak dosáhnout, aby pivo bylo víc hořké a zdravější. Zřejmě jako první na světě rostlinu upravují pomocí moderní technologie Chrisper cas, která umožní vypnutí určitého genu. 

„Podívejte se na naše rostlinky chmele otáčivého, tady vidíte, že má na sobě takové bílozelené flíčky,“ ukazuje molekulární biolog Tomáš Kocábek geneticky upravený chmel v úvodu reportáže Jitky Cibulové Vokaté.

Vědci v Biologickém centru akademie věd v Českých Budějovicích právě technologií Chrisper cas, takzvaně vypnuli gen, který je u této rostliny zodpovědný za tvorbu rostlinných barviv.

Výzkum je ale teprve na začátku - biologům se zatím podařilo tímto způsobem ovlivnit barvu chmelových listů. Chrisper cas jsou jakési molekulární nůžky, které umí gen střihnout v přesně definovaném místě.

Tato metoda je známá už osm let, ale zatím ji nikdo nevyužil při šlechtění chmele.

„Celé tajemství spočívá v tom, dopravit celý systém do rostlinné buňky a z ní potom zrekonstruovat zpátky celou rostlinu,“ vysvětluje Tomáš Kocábek s tím, že toto je ale pouze začátek šlechtění chmele. V budoucnu by tím chtěli vědci ovlivňovat množství zdraví prospěšných látek ve chmelových hlávkách. A nejde jen o využití chmele v pivovarech, o takto upravených chmel mají zájem i farmaceutické firmy.

Má to ale i legislativní háčky.

Evropská legislativa totiž staví takto upravené rostliny na stejnou úroveň geneticky modifikovaných rostlin podléhajících přísným předpisům a potažmo i jejich využití v praxi.

Vědci proto požádali evropský parlament a evropskou komisi o přehodnocení tohoto postoje.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio