COOL senioři jsou IN a vědí, o co GO!

22. listopad 2012

Možná je vám už šedesát nebo sedmdesát anebo víc, a přesto – anebo právě proto – máte chuť být in a vědět, o co go. Vytušili jste, že kdo dneska neumí ani slovo anglicky, nemá v moderním světě šanci? Nejste sami!

Stejné úvahy se honily v hlavě Vladimíře Vyhnálkové z Europe Direct Centra v Českých Budějovicích. A protože jako ředitelka centra má dobré kontakty ve vyšších evropských kruzích, zajistila peníze a připravila se svými spolupracovníky bezplatné kurzy angličtiny pro seniory. Jejich motto zní: "Chci rozumět svému vnoučkovi!"

Na první lekci těchto kurzů jsme se také vypravili, a zjistili, že největší problém s angličtinou mají padesáti, šedesáti a víceletá mluvidla – hlavně všechny svaly a svalíčky zodpovědné za výslovnost. That, Thursday, Thank you, the… po hodině ohýbání z češtiny do angličtiny bolel jazyk všech šestnáct kursistů. Ale lektorka Jitka Fantyšová byla ze svých žáků nadšená. Byť i pro ni to byla premiéra. Ne že by poprvé v životě mluvila anglicky, ale poprvé vedla třídu seniorů.

Je velká škoda, že bezplatné kurzy angličtiny jsou už dnes plně obsazeny. Přesněji počet zájemců mnohonásobně převýšil aktuální nabídku. A to senioři vytvořili tři skupiny a anglická slovíčka se promrskávají v oválném sále staré secesní budovy krajského úřadu třikrát týdně. Je velkou otázkou, zda se podaří tyto kurzy zajistit i v příštím roce, i když Vladimíra Vyhnálková slibuje, že pro to ona a Europe Direct Centrum udělají maximum.

Kdo chce proniknout do základů angličtiny, má ale i jiné možnosti. Učit se sám doma člověka sice nic nestojí, ale je velmi náročné být sám vůči sobě přísný a nekompromisní. A také chybí kontrola, zda se učíme správně, zejména co se výslovnosti týče. Tak by se dal shrnout postřeh ředitelky českobudějovické soukromé jazykové školy Petry Chlebníčkové. I ona má už své zkušenosti s výukou seniorů a tvrdí, že člověk v důchodu má jednu ohromnou výhodu. Pokud se rozhodne zakousnout do učení Angličtiny, anebo jakéhokoliv jiného jazyka, umí si na studium udělat čas.

Kurzy angličtiny pro seniory

Angličtina je moderním jazykem a její alespoň částečná znalost už v podstatě patří k základnímu vzdělání. Jakkoliv se však zamilujeme do jazyků cizích, nezapomínejme na lásku k našemu rodnému jazyku českému. Právě při něm si nakonec po náročných lekcích z krkolomné anglické výslovnosti váš jazyk nejlépe odpočine.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.