Na Mezinárodní den seniorů je v Českých Budějovicích přichystáno několik akcí

1. říjen 2013

První říjen je letos už po šestnácté zmiňován jako Mezinárodní den seniorů. Tento celosvětový svátek vznikl na popud někdejšího generálního tajemníka Organizace spojených národů Kofiho Annana.


Život přestává být sprintem na krátké trati, ale spíše během na dlouhou vzdálenost, maratonem. (Kofi Annan, 1998)

Na to, abychom oslavili mezinárodní den seniorů, ale nemusíme cestovat daleko ze svých domovů. Skoro čtyři stovky klientů domů s pečovatelskou službou a podobných zařízení na jihu Čech se rozhodly zapojit do letošního ročníku sportovní akce Rotopedtours a Pěškotours, která právě v pondělí 1. října startuje. Po celý měsíc se budou lidé na rotopedech i pěší snažit najet a nachodit co nejvíce kilometrů. Jejich výkon bude nakonec zaevidován agenturou Dobrý den, která sleduje rozmanité rekordy.

V úterý je seniorům věnován i program druhého ročníku festivalu DIVSE FEST. V literární kavárně Měsíc ve dne je připraven program promítání přednášek a prezentací od 9 hodin ráno až do večera.

Velice zajímavou a také důležitou akci pořádá v úterý Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity, a to Den otevřených dveří Univerzity třetího věku. Nejen kvůli mezinárodnímu seniorskému svátku, ale také proto, že letos startuje další tříletý cyklus studia U3V na Jihočeské univerzitě.

Přímo na dni otevřených dveří se boudou také zapisovat uchazeči o studium do jednotlivých programů, modulů a kurzů akademického roku 2013/2014.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.