Chlupatý kaktus, Má panna je v Panama sama nebo Půlnoční blues, to jsou nestárnoucí příspěvky E. F. Buriana předválečnému jazzu

7. červen 2024

„Století dalo nám telefony, aeroplány, dalo nám rádio a mrakodrapy a přineslo nám konečně vytouženou společenskou volnost, třebaže v počátcích, ale ve skutečných počátcích.“ Tato slova plná nadšení a optimistické radosti z přítomnosti napsal E. F. Burian ve sborníku Jazz v roce 1928.

11. června uplyne 120 let od narození dramatika a režiséra, hudebního skladatele, teoretika umění, žurnalisty, ale také předválečného průkopníka českého jazzu i zpěváka Emila Františka Buriana, a tak je správné si jeho osobnost přiblížit rovněž v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu.

Samozřejmě též šlágry Chlupatý kaktus a Má panna je v Panama sama, kde je autorem hudby, ale také nádherným Půlnočním blues, pro které E. F. Burian napsal slova.

Neopomeneme si také povšimnout, že 6. června bylo osmdesát let legendárnímu pianistovi jamajského původu Montymu Alexanderovi, který dokázal spojit v jeden organický celek vlivy karibské hudby se swingem, bebopem a dalšími jazzovými styly, a jehož objevitelem byl také Frank Sinatra.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.