Chcete pouhým okem vidět hned pět planet? Konec letošního prosince vám přání splní

29. prosinec 2021

Prosinec roku 2021 přeje pozorování planet. Jak připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý, pokud obrátíte tvář k obloze, můžete spatřit všechny planety jako Egypťané, to znamená všechny planety viditelné pouhým okem.

„Merkur uvidíte koncem měsíce nízko nad jihozápadem, takže z večera. Stejně tak Venuši, Venuše bude celý měsíc svítit večer nad jihozápadem. Když se stmívá a kouknete na jihozápad, tak první hvězda, která na vás vykoukne, není hvězda, ale večernice neboli planeta Venuše,“ popisuje Miloš Tichý.

Saturn je možné v prosinci pozorovat večer taktéž nad jihozápadem. „A ještě se k tomu přidá Jupiter, to je vlastně druhá nejjasnější, v uvozovkách, hvězdička vycházející večer vysoko nad jihozápadem,“ dodává astronom.

Poslední pouhým okem viditelnou planetou je Mars. „Ten jediný není vidět večer, ale pro ty, co brzo vstávají, ráno nad jihovýchodem. Taková ta červená hvězdička ráno nad jihovýchodem není hvězdička, ale červená planeta Mars,“ říká Miloš Tichý.

Obtížně se podle něj hledá především Merkur, protože je nízko nad obzorem a je sice jasný, ale není úplně zřetelný. „Pro jeho pozorování je optimální konec prosince, protože 29. prosince bude Merkur u Venuše a Venuše je krásně vidět. Můžete kouknout na Venuši, a pokud poblíž objevíte ještě jinou hvězdičku, je to pravděpodobně právě Merkur,“ radí.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související