Chcete hezčí břicho? Zapomeňte na sedy lehy, potřeba jsou úplně jiné cviky

26. březen 2016

Břicho je jednou z nejchoulostivějších partií těla. Mnozí s nástupem jara řeší, jak šikovně schovat bříško, které přes zimu narostlo. Na internetu a v časopisech se objevuje spousta „zaručených“ návodů, které slibují za pouhý měsíc cvičení pevné a hubené břicho. To je ale zásadní omyl.

Nelze zhubnout na jedné partii těla více než na ostatních. Pokud chceme shodit tuk z břicha, je nutné se věnovat aerobnímu, tedy vytrvalostnímu pohybu celkově. Tuk se spaluje na celém těle stejnoměrně. Samozřejmě je také nutná správná strava.

K aerobnímu pohybu pak přidejte posilování břišních svalů. Břicho můžeme rozdělit na vnitřní část a vnější část. Vnitřní část sice není vidět, ale je mnohem důležitější. Právě vnitřní břicho totiž tvoří jádro našeho těla. Jeho úlohou je udržovat postavení těla a slouží též jako skupina svalů, které jsou v opozici beder.

To znamená, že pokud budete mít oslabené vnitřní břicho, bude se stahovat svalstvo okolo bederní páteře a začnou se objevovat bolesti v bedrech a problémy s chůzí. U žen velmi často oslabené vnitřní břicho souvisí s potížemi v těhotenství nebo úniky moči ve starším věku.

Vnější břicho je rozděleno na příčnou a šikmou svalovinu. Tu je možné pravidelným cvičením hezky vytvarovat a získat tak esteticky vypadající břicho.

Jak ale břicho cvičit? Zapomeňte na sedy lehy s nohama zaháknutýma o žebřiny nebo trubku topení! Při tomto cvičení zabírají převážně nohy, nikoli břicho. Navíc dochází k přetěžování bederní páteře a také krční páteř je v nepřirozeném postavení. Nakonec si tedy zaděláte jen na zdravotní komplikace, nikoli na hezké, pevné a funkční břicho.

Ukázku správných cviků na břišní svaly si prohlédněte na fotografiích a videu s trenérem Lukášem Martinkem z Centra prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Základní pravidla

1. Břicho posilujte nejlépe každý den minimálně 5 až 10 minut. Nicméně pokud se budete třikrát týdně věnovat izolovanému cvičení na břicho, postačí to k jeho udržení ve správné kondici.

2. Vždy si vyberte takové cviky, které jste schopní správně technicky zvládnout. Není nic horšího než špatně prováděný cvik na břicho, hrozí zdravotní komplikace a zranění.

3. Břicho se posiluje vždy na konci celkového tréninku, protože se jedná o choulostivou svalovou skupinu. Pokud budete v jednom dnu dělat pouze cviky na břicho, nezapomeňte se nejprve rozehřát a dynamicky rozcvičit.

4. Cvičte do mírné únavy, tedy lépe několikrát bez umělé zátěže, pouze vlastní vahou a změnou polohy těla. Cvičení opakujte minimálně v třech až pěti sériích. Nikdy nespěchejte, soustřeďte se na každý cvik od začátku až do konce, vnímejte, jak se břicho zatíná a povoluje, nezapomínejte pravidelně dýchat.

5. Po docvičení nechte tělo hodinu regenerovat a poté se ještě věnujte strečinku, tedy protažení břicha. Tím značně urychlíte regeneraci a minimalizujete riziko zranění při dalším cvičení.

NÁVOD NA ZDRAVÍ – ve formě i po padesátce. Pořad Márii Pfeiferové, Davida Kimmera a Lukáše Martinka. Všechny díly najdete ZDE.

Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.

Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Související

  • Návod na zdraví

    Odborníci z Centra prevence civilizačních chorob srozumitelnou formou představují jednotlivá témata a zkušenosti z práce s lidmi všech věkových skupin.