Co by měl zvládnout dospělý ve vodě? Potopit hlavu, splývat, vylovit předmět z hloubky

19. březen 2016

Plavání patří mezi sporty ideální pro snižování tělesné hmotnosti. Mezi ostatními aerobními aktivitami má navíc zásadní výhodu – vodu a její schopnost nadnášet. Proto se plavání hodí pro lidi s nadváhou nebo obezitou a ty, které trápí bolavé klouby.

Plaváním rovnoměrně aktivujete svaly celého těla, a pokud zvládnete techniku dýchání do vody, velmi pozitivně tím působíte na respirační systém a zvyšujete vitální kapacitu plic. To pomůže k menšímu zadýchávání i při jakékoli jiné zátěži.

Plavat lze začít v jakémkoli věku. Už od narození je pro dítě prospěšné trávit čas ve vodě, pro seniory je pak plavání výhodné v tom, že při něm zapojí svaly, které jinak spíše zahálejí. Pohyb ve vodě se doporučuje pro rehabilitaci, má velmi dobrý vliv na páteř a zároveň nedochází k otřesům, které mohou být rizikové pro klouby.


Co má zvládnout plavec?
Jak se pozná opravdový plavec, je uvedeno v metodice ministerstva školství.
Je to dospělý člověk, který:
- bez problémů uplave 200 m jakýmkoli stylem
- dokáže potopit hlavu
- otevře oči pod vodou
- zvládne výdech do vody
- umí provést kotoul ve vodě
- vyloví dva předměty z hloubky 2 metry
- umí splývat

Pokud s plaváním začínáte, není třeba se hned při první lekci zničit. Nejprve plavte jen deset minut a postupně s další a další lekcí minuty přidávejte. Vždy záleží na konkrétním cíli, který si stanovíte. Jestli si chcete v bazénu pouze aktivně odpočinout, stačí plavání věnovat dvacet minut a další čas trávit relaxací ve vířivce nebo sauně.

Pokud ale chcete plaváním zhubnout, dodržujte několik pravidel. Nejprve se rozcvičte a plavání pak věnujte minimálně třicet minut. To je doba, kdy při správné tepové frekvenci tělo začne spalovat tuk. Plavte bez přestávek a ve stejném tempu. Soustřeďte se na každý pohyb, hluboce a pravidelně dýchejte.

Pro výsledný efekt je důležitá pravidelnost, stejně jako u jiných pohybových aktivit. Proto je ideální plavat minimálně dvakrát týdně a kombinovat tento pohyb s jinými aerobními aktivitami – jízda na kole, nordic walking, běh, in-line bruslení.

Teplota vody by měla být kolem 28 stupňů Celsia. Na samotném plaveckém stylu příliš nezáleží. Není důležité, jestli plavete prsa nebo kraul, ale to, zda máte správnou techniku. Nikdy není pozdě zaplatit si několik lekcí plavání a pod vedením zkušených odborníků se naučit opravdu efektivnímu pohybu.

Plavání se ideálně hodí i pro těhotné ženy. Je však nutné vyvarovat se infekcím. Těhotné ženy by měly raději chodit do bazénů, kde se pravidelně měří kvalita vody. V žádném případě by neměly plavat ve vodách kontaminovaných například sinicemi. Prevenci proti nežádoucím infekcím zajistí speciální tampón, který zamezí například vzniku poševní mykózy, která může být pro zdraví dítěte krajně nebezpečná.

NÁVOD NA ZDRAVÍ – ve formě i po padesátce. Pořad Márii Pfeiferové, Davida Kimmera a Lukáše Martinka. Všechny díly najdete ZDE.


Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Související

  • Návod na zdraví

    Odborníci z Centra prevence civilizačních chorob srozumitelnou formou představují jednotlivá témata a zkušenosti z práce s lidmi všech věkových skupin.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.