Charita uvítá dobrovolníky na pomoc s úklidem, natíráním i stěhováním. Velké firmy vysílají své zaměstnance

23. říjen 2023 08:03

Diecézní charita stále hledá dobrovolníky na řadu činností. Hodí se pomocníci na údržbové práce v sociálních zařízeních, třeba Domě svatého Františka ve Veselí nad Lužnicí pro lidi s různými druhy postižení. Pomoc nabídli pracovníci společnosti E.ON. Velkých firem, které nabízejí dobrovolnickou činnost, je na jihu Čech víc.

Na zahradě Domu svatého Františka ve Veselí nad Lužnicí pracuje například Václav Vrchota. Podobných akcí se účastní pravidelně. „Tohle je asi pošesté, posedmé. Zapojuji se vlastně od doby, co jsem nastoupil k firmě a byla vyhlášená tato iniciativa. Je to příležitost vyčistit si hlavu, někomu pomoci, užít si fajn den s fajn partou,“ říká.

Ze stejného důvodu přijela čtyřiadvacetiletá Eliška Mládková. Dostala na starosti pletí záhonů. „Na to, jak jsem mladá, mě tedy hodně bolí kolena. Musím říct, že začínám docela oceňovat práci mojí maminky. Nevěděla jsem, že je to tak těžké,“ komentuje s úsměvem.

Dobrovolnickou činnost ve společnosti E.ON organizuje Lucie Kroiherová. „Pomáháme už skoro deset let, zapojujeme naše zaměstnance v dobrovolnických činnostech. Chceme se zaměřit i na oblasti, které dobrovolníků tolik nemají, takže jsme vytipovali nějaké sociální služby, kde můžeme být nápomocni,“ popisuje.

Čtěte také

Z pomoci je nadšená vedoucí chráněného bydlení ve Veselí nad Lužnicí Klára Vachová. „Zájem o to pomáhat nás překvapil a jsme za něj moc vděční. Parta dobrovolníků z E.ONu je nabitá pozitivní energií, od začátku jsou nadšení do práce a je skvělé s nimi trávit čas,“ pochvaluje si.

Podle ředitele Diecézní charity v Českých Budějovicích Jiřího Kohouta není pomocníků nikdy dost. „Uvítali bychom i víc, protože bychom je mohli nabídnout do organizačních složek charit po celém kraji. Kromě úklidu mohou pomáhat třeba s malováním, natíráním, stěhováním nábytku. To jsou práce, na které bychom si jinak museli někoho najmout, protože vlastní kapacity nemáme,“ uvádí.

V Jihočeském kraji podobným způsobem dobrovolničí stovky zaměstnanců řady firem. Patří mezi ně Jaderná elektrárna Temelín, Kooperativa, ČSOB nebo Bosch. Firemní dobrovolníci už letos přiložili ruku k dílu v sociálních zařízeních Domov Petra Mačkov a Kaňka Tábor, také v záchranné stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni, v Národním parku Šumava i jihočeských zoologických zahradách.

Spustit audio

Související