Štípou dříví, natírají ploty, stáčí med. Mladí lidé dobrovolně a zadarmo pomáhají ve vesnicích na jihu Čech

9. červenec 2022 11:52

Celý den zadarmo pracují a ještě z toho mají radost. To platí o téměř 150 dobrovolnících, kteří se zapojili do projektu SummerJob. Letos se po covidové přestávce vrátili do Novohradských hor na jihu Čech. Smyslem této akce je pomoct především starším lidem, kteří to potřebují.

Včelař Josef Račák z Jaroměře u Malont na Českokrumlovsku má letos posilu. Do včelaření zasvěcuje šestadvacetiletého Jindřicha Slámu. Bez něj a dalších dobrovolníků by medobraní jen obtížně zvládl. „Měnili mi půlku kolena, takže ho nesmím zatěžovat. Za tuto pomoc jsem tedy moc rád. Nejen já, i moje žena, protože teď většinu práce dělala ona,“ vysvětluje.

Jeho manželka Anna souhlasně pokyvuje hlavou. „Sami bychom asi to nezvládli. Já musím sekat zahradu, starat se o skleník, o domácnost a pomáhat také samozřejmě se včelkami, protože manžel to nezvládá,“ potvrzuje.

Pro Jindřicha Slámu není SummerJob první dobrovolnickou akcí. „Pomáhal jsem ve stanovém městečku během covidu a potom na Hodonínsku, když ho zasáhlo tornádo,“ vypráví.

Čtěte také

Práce u včelaře mu dělá radost a ještě v ní vidí smysl. „Je to nová zkušenost. Skvělé je vůbec to poznávání se s novými lidmi, vytváření kontaktů a setkávání se s podobně smýšlejícími lidmi,“ komentuje.

Dobrovolnice Sára Suchá patří i k organizátorům akce. „Stále mi to dává smysl, tak jsem se zapojila do organizačního týmu. Je nás tady téměř 150, takže aktivit máme mnoho. Pomáháme například se sekáním dřeva, vyklízením starých půd, natíráním plotů, lecčíms, na co si lidi vzpomenou,“ popisuje.

„Doufáme, že dokážeme lidem přinášet myšlenku, že i nezištná pomoc je možná. Také věříme, že je to nějak obohatí, pomůže jim to a vykouzlí úsměv na tváři. To je to nejhezčí, co může na závěr každého jobu být,“ dodává.

K SummerJobu ale patří i zábava. „Snažíme se trošku oživit to místo, kam přicházíme, takže každý večer je nějaký kulturní program. Měli jsme tady divadelní představení, fotbalový turnaj, čeká nás koncert,“ vyjmenovává Sára Suchá. Dobrovolnický projekt potrvá v Novohradských horách do konce týdne.

Spustit audio

Související