Cestu k receptům Miloše Štěpničky si našly i herecké celebrity

18. květen 2019

Miloš Štěpnička o sobě rád se smíchem říká, že jeho životní osudy formovala vždycky nějaká zajímavá náhoda.

Rodák z Telče šel na třeboňské rybářské učiliště a jako druhý syn z nepříliš majetné rodiny neměl šanci jít studovat na střední rybářskou školu. Dokázal to a už ve Vodňanech. Zůstal, protože tu potkal manželku Libuši.

A když nesehnal místo u rybářů, stal se vychovatelem na zemědělském učilišti. Tvrdí, že kvůli své další lásce – dobrému jídlu, se vyučil i kuchařem.

Život mu ale zásadně změnilo v roce 1988 setkání s autorem televizního receptáře Přemkem Podlahou. Pak byl mnohokrát hostem v jeho pořadu.

I díky obrovskému zájmu o recepty z ryb, které před kamerami připravoval,  se rozhodl přebudovat obývák v rodinném domku ve Vodňanech a změnit ho na krámek s rybími specialitami. Cestu k němu si pak našla i řada hereckých celebrit.

Rybu tu ochutnala dokonce i Jana Brejchová, která prý ji vždycky předtím zásadně odmítala.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.