Špetka prevence je lepší než kilo léčby, říká farmaceutka, která lékárnu změnila na Přírodní apatyku

27. duben 2019

Ivana Haldová tvrdí, že lidé se často snaží přenést zodpovědnost za své zdraví na lékaře. Ze zkušeností ale dobře ví, že pokud člověk podpoří samouzdravovací schopnost svého těla bylinkami a přírodními prostředky, má šanci být opravdu zdravý.

„Jsem přesvědčena o tom, že špetka prevence je lepší než kilo léčby,“ říká farmaceutka, která před rokem zavřela svou lékárnu a změnila ji na Přírodní apatyku.

Ivanu Haldovou vždy bavilo pomáhat druhým. Vystudovala farmacii a v roce 1991 nastoupila do lékárny v Horní Plané. Když viděla, jak k ní pacienti přicházejí s recepty na léky se stále silnějším složením a jejich zdravotní stav se často nelepší, začala se zajímat o alternativní cesty.

Záda bolí člověka i koně stejně, říká terapeutka Petra Zelmer

Terapeutka Petra Zelmer z Českých Budějovic

Každého z nás určitě občas něco bolí a hledáme pomoc. Jak tvrdí českobudějovická terapeutka Petra Zelmer, pohybové problémy mají nejen lidé, ale i koně nebo psi.

I díky studiu u známého bylinkáře a léčitele Jiřího Janči se postupně začala věnovat fytoterapii neboli využití léčivých rostlin. Dnes pracuje nejen s recepturami svého učitele, ale vytváří si i vlastní.

S pomocí jedné klientky se také dostala  do televizního pořadu Kouzelné bylinky, kde předává zkušenosti. Ve své Přírodní apatyce sama míchá a vyrábí bylinkové směsi, masti i tinktury.

„Pochopila jsem, že lékař sice léčí, ale příroda uzdravuje,“ dodává.

Spustit audio

Související