Cesta kolem Evropy aneb: Kontinentální chuťová inspirace od severské kuchyně po Středozemí

Petr Stupka nabídne v Kuchařském čarování vskutku originální menu o čtyřech chodech. Jakou kombinaci dokáží udělat krevetový salát s cuketou, letní gazpacho, pastýřský koláč a mrkvový dort s medovou smetanou?

V Kuchařském čarování, které si můžete poslechnout online, se nejdříve dozvíte, jak zpracovávat krevety, když zrovna nemáte ten správný nápad. Ale především vás čeká gurmánská cesta ze severských fjordů, přes západní pobřeží Evropy až do středozemních destinací.

Poté přijde na řadu pastýřský koláč.

Ingredience
  • 500 g mletého masa (skopové, telecí, drůbeží)
  • 60 g cibule
  • 80 g mrkve
  • 70 g celeru
  • 150 g žampionů
  • 60 ml oleje
  • sůl, pepř, tymián
  • 300 ml černého piva
  • šťáva z jednoho citronu

Pastýřský koláč je tradiční pokrm podávaný při oslavách farmářů na Britských ostrovech. Jeho složení bývá s ohledem na roční období různé, ale vždy se v něm kombinuje zelenina dušená z mletým masem. Nakonec se vše zapeče pod vrstvou těsta nebo brambor a podává na stůl s tím, že všichni u stolu jí z jediné nádoby na znamení vzájemné úcty a přátelství.

Kromě uvedených ingradiencí je na zapečení pak ještě potřeba 800 g vařených brambor, 200 g strouhaného sýra (čedar), 100 ml smetany, cibulová a petrželová nať a máslo na vymazání zapékací nádoby.

Jak připravit pastýřský koláč

V kastrolu opékejte na rozpáleném oleji drobně nakrájenou mrkev a celer, po chvíli přidejte cibuli a jakmile zesklovatí rozmíchejte mleté maso a vše následně opékejte tak dlouho, až se vysmahne šťáva a maso se začne opékat. Pak přidejte na kousky krájené žampiony, krátce je osmahněte spolu s masem, a nakonec vše osolte, opepřete a přidejte odrané lístky tymiánu. Podlijte pivem a zvolna duste tak dlouho až je maso měkké.

Zapékací nádobu vytřete důkladně máslem, vložte do ní připravenou směs a na její povrch nastrouhejte na hrubém struhadle brambory a vše posypejte sýrem. Zapékejte v troubě cca 25 minut a ke konci přelijte povrch smetanou a posypejte natí cibule a petržele.

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.