Českokrumlovský rozvojový fond má čtyři nové jednatele, městskou společnost čeká audit

18. listopad 2022 12:57

Velkými změnami prochází po komunálních volbách Českokrumlovský rozvojový fond. Městská firma má už nové vedení, větší vliv na její fungování chtějí mít i radní.

Radní Českého Krumlova odvolali na posledním jednání tři jednatele Českokrumlovského rozvojového fondu (ČKRF). Zároveň v této městské společnosti na vlastní žádost končí i dlouholetý jednatel Miroslav Reitinger.

Novými jednateli jsou zastupitelé Jiří Čtvrtník z ODS, Vojtěch Němec z hnutí Žijeme Krumlovem, radní Jan Novák z ANO a zastupitel Jan Sommer z uskupení Český Krumlov rozumem a srdcem. Ředitelkou fondu zůstává Věra Sládková.

Nové vedení města chce mít na fond větší vliv. „Chceme, aby se rada města z pozice valné hromady více věnovala fungování rozvojového fondu a některou gesci si vzala přímo pod sebe. Fond se nebude zaměřovat jenom na historické centrum, ale budeme po něm chtít, aby působil ve všech částech Krumlova. Bude řešit i rozvojové věci u sídlišť nebo oprav nehistorických domů,“ vysvětluje starosta Alexandr Nogrády z hnutí ANO.

Podle místostarosty Dalibora Uhlíře z uskupení Český Krumlov Rozumem a srdcem bude mít každý jednatel na starosti fungování určité části společnosti.

Nový jednatel ČKRF Vojtěch Němec upozorňuje, že převzetí vedení městské společnosti, která má aktiva přesahující půl miliardy korun, je velmi složitá věc. „Potřebujeme se kompletně seznámit s minulými prodeji nemovitostí. Potřebujeme znát toky peněz z města do společnosti a naopak,“ říká.

Doplňuje, že v plánu je i audit. „Nepůjde o žádný kriminalizující audit ve smyslu forenzního auditu. Ale budeme chtít znát ty peněžní toky,“ upřesňuje.

Aktuálně podle něj bude muset vedení firmy dořešit také případný odkup nemovitého majetku od společnosti Čevak na Chvalšinské ulici za 13,5 milionu korun. Minulé vedení města těsně před komunálními volbami nákup schválilo.

„Jednatelé předloží před podpisem smlouvu ještě novému vedení města, aby posoudilo, zda to nechají v této podobě, nebo to revokují, popřípadě se smlouva vůbec nepodepíše,“ vysvětlil už dříve bývalý místostarosta Josef Hermann z KDU-ČSL.

Čtěte také

„Soubor nemovitostí má pro město strategický význam jednak proto, že zde již vlastní nemovitý majetek a zároveň zde má významný majetek vodohospodářský. Území je velmi dobře dopravně obsloužené a je zde veškerá technická infrastruktura,“ říká končící jednatel ČKRF Miroslav Reitinger.

Pozemky o celkové výměře přesahující osm tisíc metrů čtverečních mají podle Miroslava Reitingera zajímavý komerční potenciál a budovy mohou mít další využití. Cílem záměru koupě tohoto areálu bylo získat zde majetkovou kontrolu nad dalším rozvojem a využitím.

„Lokalita je významnou vstupní bránou do města a v kontextu okolní zástavby se zde nabízí celá řada funkcí, které by mohly významně pomoci transformaci území Chvalšinské silnice od zahradnictví až po tenisové centrum. Při vhodné struktuře stavebního programu obsahující i maloobchodní funkce by projekt mohl zajímavým způsobem odlehčit i dopravě ze směru Hořice – Kájov – Chvalšiny,“ doplňuje Miroslav Reitinger. Potenciál v tomto souboru nemovitostí a v této lokalitě vidí i nový jednatel Vojtěch Němec.

ČKRF má také novou dozorčí radu. Nově v ní zasedli Milan Hodboď z ANO, Petr Šandera za KSČM a bývalý zastupitel za ODS Petr Kubal.

Fond spravuje 50 domů a pozemků v centru města a zajišťuje také parkování. Loňské tržby ČKRF byly 59 milionů korun, čistý zisk 178 tisíc korun, jak vyplývá z výroční zprávy. Před pandemií koronaviru, v roce 2019 činil zisk 11 milionů korun.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související