Krumlov se po pandemii proměnil. Stále chybí velké skupiny turistů z Asie, Češi méně utrácí

19. říjen 2022 09:58

V Česku stále chybí velké skupiny návštěvníků z Asie. Čeští turisté sice jezdí, ale méně utrácí. Tak vypadá současná situace i v Českém Krumlově. Městu navíc budou v rozpočtu scházet peníze vybrané na poplatcích za stání zájezdových autobusů.

Marcela Štefcová z Prahy přijela do Krumlova s rodinou. Je tu už poněkolikáté a pamatuje i zaplněné ulice. „Je fajn, že není všude plno, ale přejeme Krumlovu, aby se turisté vrátili. Určitě tady spousta lidí z turistického ruchu žije,“ říká.

Právě Češi tvoří teď asi polovinu turistů. Ve městě ale zní v těchto dnech třeba i němčina a italština a objevují se už i menší skupinky z Asie. Na jeden den se zastavila v Krumlově například trojice žen z Thajska.

Proměnu turistů a jejich chování pozoruje každý den na Latránu majitelka obchodu Gabriela Miglová. Podle ní už se stav do doby před covidem nevrátí. „Měli jsme velký boom v roce 2019, to měli všichni, ale asi bylo logické a jasné, že to nebude věčně,“ komentuje.

Všímá si, že návštěvníci v posledních měsících mnohem více šetří. „Jednak jsme dostali ránu covidem a jednak je válka, všechno se teď zdražuje, lidé se bojí,“ podotýká.

David Kopenec ze Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov upozorňuje, že před pandemií byla i díky velkým asijským skupinám návštěvnost města rozložená skoro do celého roku. „V létě je návštěvnost poměrně pěkná, ale od podzimu jsou tu turisté maximálně o víkendech a přes týden je to hodně slabé,“ popisuje.

Čtěte také

Koronavirus také úplně proměnil skladbu turistů a jejich návyky v místních hotelech. „Klientela se proměnila výrazně – ze skupinové na totálně individuální. Pobyty jsou kratší. Těsně po covidu se pobyty prodloužily, devadesát procent tvořili Češi, ale jezdili na více dnů, letos byly opravdu jednodenní pobyty,“ potvrzuje ředitel hotelů Růže a Old Inn Přemysl Grunt. Trendem je podle něj také rezervace pobytů na poslední chvíli.

Místostarosta Martin Hák doplňuje, že i když úbytek velkých zájezdů z Asie přispěl k lepší atmosféře v centru, Krumlov nemůže v budoucnu sázet jen na Čechy a Středoevropany. „Asijská klientela má předpoklad, že bude přijíždět i v mimosezonních měsících. V tom se nedá sázet na naše nejbližší sousedy. Když nejsme lyžařská velmoc a nemáme tu třeba nějaké lázně, důvodů pro návštěvu bude ubývat, zatímco když už je klientela ze vzdálených trhů jednou na své cestě, nebude chtít Český Krumlov vynechávat,“ připomíná.

Letošní sezona se negativně odrazí i v rozpočtu města. Zatímco v roce 2019 na poplatcích ze zájezdových autobusů vybrala radnice přes 20 milionů korun, letos jen dva a půl milionu korun. Město chce teď i díky velkým akcím, například o adventu, protáhnout sezonu až do konce roku.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související