Českobudějovická radnice si na investice vezme úvěr 800 milionů korun. Čerpat ho ale zatím nebude

15. listopad 2022 15:22

Navzdory krizi a zdražením energií očekává nové vedení českobudějovické radnice příznivý vývoj v oblasti finančních příjmů. Rozpočet sice zastupitelé budou schvalovat až v prosinci, už teď ale rozhodli o přijetí úvěru 800 milionů korun. Pokrýt má investice a dotacemi podpořené akce v příštích čtyřech letech.

„Ten úvěr byl připraven ještě minulou koalicí. Myslím, že byl připraven velmi dobře a velmi správně. Můžeme, ale nemusíme si ho vzít, to je jeho velká výhoda. Pokud si to nevezmeme, nebudeme platit vůbec nic, to znamená, že to jsou skutečně peníze v rezervě pro případ, že je budeme potřebovat, a ty podmínky jsou velmi výhodné,“ vysvětluje první náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš.

Nová koalice podle něj převzala vládu v době, kdy jsou městské finance v dobré kondici. „Naprosto bez problémů. Jsou zde nějaké úvěry, které pravidelně splácíme, a právě proto si můžeme dovolit i otevřít nový úvěr, nebo spíš úvěrový rámec. My tu smlouvu podepíšeme, ale zatím těch 800 milionů čerpat nebudeme. Sáhneme na ně až v momentě, kdy bychom proti nim viděli nějaké výdaje,“ uvádí.

Čtěte také

Přijetí úvěru zastupitelé odsouhlasili téměř jednomyslně. Pro bylo 38 z 39 přítomných. Podle Viktora Lavičky, uvolněného předsedy finančního výboru zastupitelstva, by za tak výhodných podmínek město udělalo chybu, pokud by se rozhodlo úvěr nevzít. „Pokud si ten úvěr vezmeme a nebudeme ho čerpat, nebudeme za něj nic platit, což je asi největší priorita. My dnes nevíme, jestli ty prostředky využijeme, ale každopádně je budeme mít připravené,“ připomíná.

Nové vedení města radnici přebíralo teprve před třemi týdny. Jeho hlavní aktuální prioritou je právě sestavení rozpočtu na příští rok. Náměstek Petr Maroš, který má na starosti finance, ho chce sestavit tak, aby byl více proinvestiční.

„Snažili jsme se tam dostat nové akce, které budou možná ve výši 100 milionů korun, ale hlavně je třeba říci, že to jsou akce realizovatelné v příštím roce. Můžeme mluvit třeba o nových tělocvičnách u dvou základních škol,“ dodává. Rozpočet na příští rok budou zastupitelé schvalovat na schůzi 19. prosince.

Spustit audio

Související