Dagmar Škodová Parmová se stala primátorkou Českých Budějovic. První žena v čele města bude mít pět náměstků

Od založení v roce 1256 České Budějovice dosud nikdy nevedla žena. Změnilo se to až 24. října 2022 po ustavující schůzi zastupitelstva města. Novou primátorkou se stala Dagmar Škodová Parmová z ODS, dosavadní děkanka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity. Radnici povede v příštích čtyřech letech koalice složená z občanských demokratů, uskupení Společně pro Budějovice, Pirátů a hnutí Jihočeši 2012.

Těsně před ustavující schůzí podepsali zástupci nového vedení města na radnici koaliční smlouvu, ve které jsou stanovené priority i personální obsazení. Dagmar Škodová Parmová při volbě primátora neměla protikandidáta. Podle očekávání pro ni zvedlo ruku 23 ze 43 přítomných zastupitelů, dva ze zastupitelů na schůzi chyběli.

Nová primátorka se bezprostředně po svém zvolení tradičně ujala vedení schůze. Už jenom kvůli těsné většině to podle ní koalice nebude mít jednoduché. „Povedlo se nám složit koalici, která je bez ANO, ale má majoritu o jeden hlas. Podepsali jsme memorandum o koalici a pak koaliční smlouvu v pondělí ráno, to znamená, že se vstávalo s tím, že nikomu se nesmí nic stát. Je to adrenalin, protože při této těsné většině stačí přijít o jeden hlas a už nám neprojde bod,“ řekla.

Sedm křesel v radě města obsadí vítěz voleb, tedy ODS. Ta bude mít kromě pozice primátorky také celkem tři náměstky, z toho dva neuvolněné. Piráti budou mít uvolněnou náměstkyni primátorky a k tomu první dva roky volebního období pozici jednoho radního navíc. Uskupení Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP 09 připadl také post uvolněného náměstka primátorky a na poslední dva roky volebního období jim náleží po výměně s Piráty jeden radní navíc. Hnutí JIHOČEŠI 2012 bude mít jednoho radního.

Post statutárního prvního náměstka primátorky obsadí Petr Maroš z ODS. Ve funkci ale bude netradičně působit jako neuvolněný. Důvodem je podle něj to, že nová koalice chce šetřit veřejné peníze. „Je potřeba rozlišovat přítomnost na úřadě a faktickou věc té neuvolněné funkce. Já jsem přijal neuvolněnou pozici z toho důvodu, abychom šetřili peníze, ale neznamená to, že na úřadě nebudu trávit čas úplně stejně, jako kdybych byl uvolněný,“ vysvětlil.

Prioritou nové koalice je doprava. Dagmar Škodová Parmová to několikrát zopakovala poté, co symbolicky přijela k podpisu koaliční smlouvy s drobným zpožděním. Další priority se týkají bytové výstavby nebo podpory školství, sportu a kultury. Nové vedení města zároveň deklarovalo, že chce dokončit některé projekty započaté minulým vedením, například rekonstrukci kulturního domu Slavie.

V opozici budou doposud vládnoucí hnutí ANO a Občané pro Budějovice. Doplní je ještě čtyři zastupitelé zvolení za hnutí SPD.

Ve funkci tak po osmi letech skončil dosavadní primátor Jiří Svoboda z hnutí ANO. „Rozhodně si dám pár týdnů odpočinek, přece jenom osm let být neustále na telefonu není úplně nejjednodušší. Rád si trochu odpočinu, porozhlédnu se a pak budu něco dělat,“ komentoval.

Spustit audio

Související