Centrum zooterapie vzniká v Domaníně u Třeboně. Nabídne léčivý kontakt s koňmi, psy i slepicemi

10. září 2024 11:28

Pohladit psa, svézt se na koni nebo jen tak na klíně chovat kočku. To někdy stačí, aby se člověku zlepšila nálada. Své o tom ví pracovníci sdružení Hafík v Domaníně u Třeboně. Chtějí proto rozšířit služby. Kromě léčivého kontaktu se psem, takzvané canisterapie, nabídnou nově také terapii pomocí dalších zvířat.

Plavá kobylka plemene hafling se v Domaníně s každým nově příchozím přivítá a jemně ho očichá. Dělá to tak vždycky. „Je hrozně fajn v tom, že klienta vždycky očichá, nacítí ho. Jakmile najde člověka, který ji více potřebuje, tak u něj i více zůstane, více mu poskytne svoji zvířecí lásku,“ říká Aneta Šemrová ze sdružení Hafík.

O koně se stará terapeutka Jaroslava Bicková. „Je důležité, aby kůň byl zdravý, co se týče fyzického aparátu i psychiky,“ připomíná.

Hipoterapii využívá například malá Zorka, které byl nedávno jeden rok. Na zádech koně chvíli leží, chvíli se podpírá na rukou nebo se natahuje, aby dosáhla na ocas. Pomáhá jí to s pohybovým vývojem. „Kůň se pod ní hýbe, tím ona posiluje stabilizační systém, břišní svaly, k tomu má i nějaké stimuly okolo,“ popisuje Aneta Šemrová.

Podle otce Tomáše Petříka terapie na koni jeho dceři pomáhá. „Pokrok je tam veliký. Když jsme tu byli poprvé, tak ještě nebyla ani moc zpevněná, tak ji to nebavilo, byla rychle unavená, ale teď se sama drží, vydrží déle jezdit,“ chválí.

Poskytování hipoterapie je součástí nově vznikajícího centra v Domaníně. „Zjistili jsme, že pro rodiče a děti je důležitá nějaká centralizace služeb, takže naší snahou je vytvořit tady centrum zooterapie. Chceme nabízet kontaktní terapii s koněm, služby za asistence hospodářských zvířat, máme připravené zakrslé králíky a chystáme na terapii slepičky, současně s tím se zaměřujeme i na canisterapii se psy,“ uvádí ředitelka sdružení Jaroslava Bicková.

Zázemí poskytne rodičům a dětem nově postavená jurta. Od září v ní funguje také environmentální kroužek pro děti.

Spustit audio

Související