Celý den si hrají venku v šumavské přírodě. U Soumarského mostu vznikla lesní mateřská škola

14. listopad 2022 15:20

V samém srdci Šumavy u Soumarského mostu by asi jen málokdo čekal mateřskou školu. Opak je pravdou, od začátku školního roku tu funguje lesní školka, odloučené pracoviště Mateřské školy Volary.

Naprostá většina aktivit se odehrává venku. Děti ale mají k dispozici i dřevěnou chatu jako zázemí. „Tady mají takovou herničku, lehátka, kde mohou odpočívat po obědě. Jsou tu pomůcky, základní hračky, ale děti toho moc nepotřebují, protože jsou venku,“ ukazuje ředitelka mateřské školy Michaela Dědičová.

To, že lesní školka patří pod klasickou mateřskou školu, není v republice obvyklé. „Já jsem několik let působila ve vesnické mateřské škole, kde jsem v podstatě devadesát procent času trávila s dětmi v lese. Když jsem se přesunula do velké školky do Volar na pozici ředitelky, pořád to ve mně bylo jako taková srdeční záležitost a vzhledem k tomu, že jsme tu na Šumavě, tak mi to přišlo jako opravdu dobrý nápad,“ líčí ředitelka.

Čtěte také

Jako učitelka pracuje v lesní mateřské škole Barbora Mrázová. „Líbí se mi i to, že máme snížený počet dětí a jsme tu neustále dvě. Je tu možnost individuální péče, což mi ve školství jako takovém hodně chybí,“ říká.

Paní Hanka vodí do školky svojí vnučku Elišku. Přiznává, že ze začátku měla z lesní školky obavy. „Protože jsem předem neviděla to prostředí, zařízení, ale teď chválím, chválím, chválím. Vnučka od té doby, co sem chodí, nikdy nebyla nemocná, ani rýma, ani kašel, a do školky se těší,“ vypráví.

Maminka Lucka naopak měla hned jasno. „To byl náš sen. Ještě než jsme vůbec měli děti, přáli jsme si pro ně alternativní vzdělávání, takže původní myšlenka domácí školy přerostla v tuhle školku,“ potvrzuje.

Do budoucna uvažuje Mateřská škola Volary i o dalším rozšíření lesní školky u Soumarského mostu.

Spustit audio

Související