Čekací dobu na ortopedické operace v prachatické nemocnici má zkrátit nová jednotka intenzivní péče

22. únor 2023 12:54

Prachatická nemocnice otevřela novou jednotku intenzivní péče. Její hlavní úkol je jasný – zkrátit čekací doby na ortopedické operace. Lidé, kteří můžou trpět bolestmi, na operace kyčlí nebo kolen čekají i několik let.

„Už tu máme prvního pacienta po operaci totální endoprotézy, celkem je tu pět lůžek,“ ukazuje novou jednotku intenzivní péče ředitel nemocnice v Prachaticích Michal Čarvaš.

Její výhodou je, že těsně sousedí s ortopedickými operačními sály. „Pacient neputuje mezi operačním sálem a naší hlavní jipkou, jak tomu bylo dříve, ale máme vše přímo tady. To je velká výhoda z hlediska manipulace. Hned vedle je i ortopedická stanice,“ popisuje Michal Čarvaš.

Čtěte také

Na jednotce intenzivní péče pacienti po operaci stráví obvykle 24 až 48 hodin. „Bude se operovat od pondělí do čtvrtka, takže se nám všechna lůžka zaplní a kapacita bude neustále naplněná,“ upřesňuje vedoucí sestra Petra Cinádrová.

Na kloubní náhradu má prachatická nemocnice kolem sedmi stovek čekajících, obvyklá lhůta je rok a půl. Doba se prodloužila v době koronaviru.

„Před covidem jsme dělali 200 až 220 totálních endoprotéz za rok. Teď jsme přijali určitá opatření a už v průběhu minulého roku jsme to navýšili na 342, což byl největší počet, který jsme kdy měli. A od března najíždíme na čtyři operační dny, celkem budeme dělat dvanáct výkonů týdně a za celý rok by ten počet měl být přes 400,“ dodává Michal Čarvaš.

Vybudování nové jednotky intenzivní péče prachatickou nemocnici vyšlo na zhruba 7 milionů korun.

Spustit audio

Související