Čas borůvkových koláčů je nejpěknější čas, o jakém vím

9. červenec 2022

Jihočeské městečko Borovany o víkendu patří borůvkám a velmi sympatické akci, gastronomicko-kulturnímu festivalu Borůvkobraní, letos i s naší rozhlasovou účastí. Nejenže tyto lesní plody s fialovou šťávou jsou chutnou přísadou řady sladkých pokrmů, ale mají unikátní léčebné účinky proti duševnímu i fyzickému stárnutí. A také jsou borůvky romantickým symbolem léta, kdy dozrávají.

Existuje více borůvkových písniček, tou světově nejslavnější je jistě Blueberry Hill, Borůvkový kopec proslavený Fatsem Dominem, resp. Louisem Armstrongem.

Ale českou písničkou, která borůvkovou sezónu nejlépe připomíná, je Čas borůvkových koláčů. Autorem hudby je Miloslav Ducháč, klavírista, skladatel a zejména skvělý aranžér, jedna z dlouholetých opor orchestru Karla Vlacha.

Text napsal Vladimír Dvořák, a možná je jedním z nejlepších tohoto muže vícestranného nadání, kterého široká veřejnost zná zejména jako vtipného spolukonferenciéra zábavného pořadu Televarieté.

A písničku má ráda také legendární česká zpěvačka Yvetta Simonová, která ji natočila v roce 1968 s orchestrem Karla Vlacha. Čas borůvkových koláčů je nejpěknější čas, o jakém vím, jak zpívala Yvetta Simonová.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související