Carole King – Tapestry (1971)

13. září 2023

O písničkovou náplň hudební půlhodiny Kulatá muzika se tentokrát postará americká skladatelka a zpěvačka Carole Kingová. Respektive její Tapisérie, tedy album Tapestry, které v průběhu posledního půlstoletí překonalo všechny ženské popové rekordy, tak jak si je hudební průmysl sčítá a násobí.

Především ale kdysi pomohlo k prolomení mýtu o takřka výlučně mužských schopnostech psát a nahrávat autorsky silné a interpretačně upřímné desky.

Carole jej nahrála v roce 1971 a naplnila ho písněmi, které drží pohromadě, avšak obstojí i samy o sobě. Mají výrazné melodie, dobré texty a dalece překračují obvyklý popový standard i v tom, že působí jako upřímné výpovědi.

Tento pocit umocňuje právě Caroleina interpretace neškolené zpěvačky, která nijak nezakrývá drobné technické nedostatky, ale o to víc nese posluchači – jak se s oblibou říká – své srdce na dlani.

Opomineme-li dlouhodobé zásobování jiných zpěváků superhity – ať už to byla v 60. letech dívčí skupina Shireless, zpěvák Bobby Vee, kapely The Chiffons a The Monkees, či dokonce chůva jejích dcer Little Eva – stojí druhá kariéra Carole Kingové hlavně na písničkách z alba Tapestry.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • The Eagles – Desperado (1973)

    V hudební půlhodince Kulatá muzika budeme tentokrát podávat vybrané menu. Zavzpomínáme totiž na skupinu výjimečnou z mnoha hledisek. Už jenom pro její stylový záběr.

  • Genesis – We Can´t Dance (1991)

    Genesis. Tohle biblické jméno označuje jednu z nejúspěšnějších pop-rockových kapel všech dob. Prodala přes 130 milionů alb a zajímavá je i díky pozoruhodnému vývoji tvorby.

  • Annie Lennox – Diva (1992)

    Britská zpěvačka Annie Lennox se od hitově úspěšných elektropopových songů dua Eurythmics posunula k více sofistikovanému a oduševnělému hudebnímu i pěveckému výrazu.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.