The Eagles – Desperado (1973)

30. srpen 2023

V hudební půlhodince Kulatá muzika budeme tentokrát podávat vybrané menu. Zavzpomínáme totiž na skupinu výjimečnou z mnoha hledisek. Už jenom pro její stylový záběr, který byl mnohem širší, než jak bývá obvyklé – a to jak generačně, tak i žánrově.

Album Desperado Eagles vydali v roce 1973. Téma desky, jak už ostatně název napovídá, bylo postaveno na motivu příběhů psanců Divokého Západu a přivedlo skupinu k tehdy velmi módní myšlence konceptuální desky.

Country rock, na který se Eagles začali orientovat, zažíval v té době svou konjunkturu, kapela se navíc nemusela potýkat s prvotními neduhy začínajících souborů. Jednak už měla za sebou úspěšné první album a k tomu i řadu muzikantských zkušeností z nahrávacích studií i koncertního pódia.

Navíc ve svém středu definitivně etablovala tvůrčí tandem Don Henley – Glenn Frey, který se stal pilířem její tvorby i do budoucna.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Genesis – We Can´t Dance (1991)

    Genesis. Tohle biblické jméno označuje jednu z nejúspěšnějších pop-rockových kapel všech dob. Prodala přes 130 milionů alb a zajímavá je i díky pozoruhodnému vývoji tvorby.

  • Annie Lennox – Diva (1992)

    Britská zpěvačka Annie Lennox se od hitově úspěšných elektropopových songů dua Eurythmics posunula k více sofistikovanému a oduševnělému hudebnímu i pěveckému výrazu.

  • Tears For Fears – The Tipping Point (2022)

    Zejména v 80. letech populární kapela Tears For Fears vybočovala z měřítek běžné popové produkce důrazem na silné klenuté melodie a aranžérským mistrovstvím.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.