Buky, lípy i japonské sakury. Celkem 150 nových stromů poroste v centru Strakonic

25. duben 2023 09:28

Kvetoucí japonské sakury, duby, buky, platany, lípy. Nové dřeviny obohatí veřejnou zeleň ve Strakonicích. Město zahájilo výsadbu 150 vzrostlých stromů, porostou třeba v parku u městského pivovaru.

„Tady u pivovaru vysazujeme třeba buky lesní, naše domácí dřeviny. Do travnatých ploch se snažíme vracet původní druhy, zatímco v ulicích musíme většinou využívat druhy exotičtější, protože mají nižší nároky na půdní podmínky, na vláhu a snesou extrém té ulice,“ popisuje správce městské zeleně Tomáš Turek.

Velká část nově vysazovaných dřevin je náhradou za pokácené a vyvrácené stromy. V širším centru Strakonic ale vznikají i zcela nové aleje, například na pomezí průmyslové zóny a zahrádkářské kolonie na Barvínkově.

Výsadba nových stromů ve Strakonicích

„Tady byl nevyužitý zelený pás mezi cyklostezkou a silnicí na Radošovice, tak nás napadlo, že bychom sem díky tomu mohli dostat dřeviny k optickému odclonění a zpříjemnění cesty chodcům a cyklistům,“ ukazuje Tomáš Turek.

Mezi cyklostezkou a silnicí pokvetou japonské sakury. „Vybrali jsme je jednak pro ten velký jarní efekt kvetení, jednak proto, že tato dřevina dobře snese i podmínky omezeného prostoru pro kořeny,“ vysvětluje správce zeleně.

Stromy, které se v těchto dnech ve Strakonicích usazují, jsou už vzrostlé několik metrů, jejich stáří je podle mluvčí města Markéty Bučokové deset až dvacet let. „To znamená, že za tím, než ten stromek vyrostl ze semínka, je obrovské množství lidské práce. Už jenom z toho důvodu bychom měli být pokorní. Prosíme všechny, neničte ty stromky. Bohužel se toto děje i ve Strakonicích, byť je to k neuvěření. Právě na čerstvě zasazených stromcích si mnozí dokazují svoji statečnost,“ říká.

Kromě parku u městského pivovaru a Barvínkova porostou nové alejové stromy i v Rennerových sadech nebo na Velkém náměstí ve Strakonicích.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související