Budějovičtí fotografové se vyvíjí ve Vývojce. Klub funguje už dvacet let a je otevřený všem

29. červen 2021

Českobudějovický fotoklub Vývojka slaví 20 let. Jeho název odkazuje k chemikálii používané fotografy, ale také symbolizuje vývoj, kterým procházejí členové na cestě za lepší fotografií.

Práce členů Vývojky jsou do 15. července k vidění v Galerii Nahoře v Domě kultury Metropol v Českých Budějovicích. Snímky na výstavu vybrala Lenka Pužmanová. „Když jsme vymýšleli, jak výstavu koncipovat, nejvíc se nás shodlo na tom, že uděláme výběr od každého autora. Měla jsem od všech nějaký počet snímků a snažila jsem se vybrat to nejlepší, aby zároveň výstava působila jednotně,“ popisuje.

Výsledný výběr je podle ní velice pestrý. „Jsou tam fotografie deset let staré nebo třeba i z loňského roku. Jsou tam různá témata, od krajiny přes street fotografii po akty a různé detailní snímky. Jsou tam barvené i černobílé fotografie,“ dodává.

Čtěte také

Zakládajícím členem fotoklubu Vývojka a prezidentem je Karel Mika. „Já jsem přišel do Budějovic v roce 1998 a začal jsem vlastně fotit až tady. Hledal jsem nějaký fotoklub, ten tu sice fungoval, ale nakonec jsme založili vlastní. Byli jsme taková veselá parta, která si nekladla žádné cíle,“ vzpomíná.

Vývojka už prošlo asi sedmdesát členů. „Každý do toho vnášel jiný pohled, každý to posunul svým směrem a my jsme k tomu otevření. Vývoj se vždy odvíjí od lidí, kteří tam jsou. Když jsou to soutěživí lidé, tak je klub o soutěžích, když jsou to dobří pijáci, tak je to pivní skupina,“ směje se Karel Mika.

Celý rozhovor s Karlem Mikou a Lenkou Pužmanovou o českobudějovickém fotoklubu Vývojka si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související