Brousek není jenom jméno, to je značka, slýchal Otakar Brousek ml. od svého tatínka

5. květen 2021

Většina rozhovorů s hercem Otakarem Brouskem ml. se neobejde bez vzpomínek na jeho otce Otakara Brouska staršího. Xaverovi Brousek ml., zvaný Ťulda, přiblížil, jak ho tatínek v dětství umravňoval. Mluvilo se také o nejhranější divadelní hře na světě. Představení se jmenuje Splašené nůžky a Ťulda v něm hraje homosexuálního kadeřníka.

Otakar Brousek st.

Otakar Brousek pochází ze známé herecké rodiny, jeho tatínek byl přední český herec Otakar Brousek starší, herečkou je i jeho sestra. Být součástí hereckého klanu je podle Otakara ml. výhodou: „Pokud se chcete věnovat hereckému povolání, tak už víte, do čeho jdete. A v dobách dřívějších to mělo i jiné výhody, třeba to, že jste sehnali banány bez fronty,“ usmívá se herec.

„Když jsem zlobil ve škole, tak mě tatínek umravňoval slovy: ‘Uvědom si, že Brousek není jenom jméno, to je značka a Ty ji poškozuješ.‘ Jinak mě nikdy nekritizoval, jenom mi radil. Měl ke mně demokratický přístup, i to jak roli ztvárním, nechával jenom na mně. O tatínkovi se říkalo, že je nejlepším šprecherem (řečníkem) v zemi. To je hodně o technice. Táta nedal dopustit na režiséra Buriana, jehož divadlem prošel a říkával o tom: ‚Vše, co jsem se naučil u divadla, mě naučil Burian‘. Já na rozdíl od táty ale sám o sobě nemůžu říct, že bych byl dobrým šprecherem. Když nemám svůj den, dokážu odehrát představení na autopilota, ale divák to stejně pozná,“ říká Otakar Brousek ml.

Splašené nůžky

Do představení Splašené nůžky se Otakar Brousek dostal náhodou, když už v něm nemohl účinkovat jeho švagr Ladislav Potměšil. V představení hraje i hercova sestra Jaroslava Brousková a kamarád Dalibor Gondík. „Je to nejhranější hra na světě a hraje se v ní jenom 30 minut. Jde o krátký příběh odehrávající se v kadeřnictví, ve kterém se vystřídá několik postav a stane se vražda. Poté následuje rekonstrukce a vyšetřování za účasti všech diváků. Roli vyšetřovatele hraje Dalibor Gondík. Ke hře jsme dostali scénář přímo z Ameriky. K němu ještě další na tu rekonstrukci a se všemi otázkami, které mohou přijít. Napsali nám k tomu, že pokud padne otázka, která není ve scénáři uvedena, máme jim dát vědět. To se ale zatím nestalo.

Konec představení tak ovlivňují diváci, kteří ze tří podezřelých vybírají možného vraha, a podle toho se hraje závěr představení. 

Stálé angažmá má Otakar Brousek ml. v Divadle na Vinohradech, které musí upřednostnit před jinými nabídkami. Časově mu to lépe vychází s natáčením pro televizi nebo film. „Člověk si každou roli musí obléct, aby se mu dobře hrála. A nevadilo by mi ani hrát v reklamě, je to práce jako každá jiná, natočí se rychle a relativně za slušné peníze, nemusíte se tak štvát, přibližuje herec.

V záznamu pořadu také uslyšíte, jestli Otakar Brousek ml. věří kartám a kam rád jezdí na dovolenou. Poslechněte si rozhovor u Xavera.

Spustit audio