Bluegrassová kapela Sem Tam oslavila výročí v budějovickém rozhlase, kde se začala psát její historie

24. listopad 2021

„Jsem přesvědčen o tom, že českobudějovický rozhlas měl klíčový vliv na to, že kapela Sem Tam vůbec vznikla.“ To jsou slova dlouholetého kapelníka jihočeské skupiny Sem Tam, houslisty i autora Luboše Marka.

V současnosti osmičlenná bluegrassová kapela Sem Tam oslavila pod vedením Luboše Marka své čtyřicáté narozeniny právě ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Koncert se tu uskutečnil 24. listopadu. Skupina se vrátila na místo, kam tehdejší členové v 80. letech často chodili, aby natáčeli své písničky.

Sem Tam je rozhodně kapela unikátní, neboť jí prošli vokalisté a muzikanti zvučných jmen, včetně Pavlíny Jíšové, Pavlíny Braunové, Tondy Hlaváče, Jardy Matějů, Jiřího Smrže, Josefa Hlavenky nebo Vojty Zíchy.

A tak bylo na koncertě na co a koho vzpomínat. Zazněly písničky z archivu Českého rozhlasu České Budějovice, ale také z velmi dobrých alb, která skupina Sem Tam, ověnčená úspěchy na plzeňské Portě, natočila v pozdějších letech.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.