Bílé modely zaplavily budějovický Dům umění. Představují se tu portugalští architekti

4. listopad 2019

Pohled do tvorby portugalského architektonického ateliéru Aires Mateus nabízí výstava českobudějovického Domu umění. Prostor galerie zaplnily bílé modely a také velkoformátové výkresy.

Bratři Manuel a Francisco Auresovi působí na světové scéně přes třicet let. V České republice, respektive ve východní Evropě, se prezentují vůbec poprvé.

Výstava nabízí zhruba pět desítek architektonických modelů a několik nákresů. „Aires Mateus už mě oslovují dlouhou dobu. Některé jejich stavby jsem měl možnost vidět a jeden z velice důležitých aspektů v jejich tvorbě je citlivé reagování na místo v městské krajině a krajině jako takové,“ říká kurátor Michal Škoda.

Architektonický ateliér navrhuje veřejné budovy, rekonstrukce, domy i sakrálních prostory. „V jejich nabídce je pestrost a výstava nabízí průřez tvorbou. Je pojata jako prostor, do kterého divák vchází a ocitá se ve světě portugalských architektů,“ popisuje Michal Škoda.

Kurátora velmi zaujal například model stavby mešity, se kterým architekti vyhráli soutěž ve francouzském Bordeaux. „Když návštěvník bude mít zájem si modely prohlížet i jinak než tak, že kolem nich chodí, když se také pokrčí a podívá se, co se děje vevnitř, je krásně vidět, jak dokáží modelovat vnitřní prostor,“ dodává.

Čtěte také

Na vlastní kůži si studium v ateliéru Aires Mateus vyzkoušela architektka Michaela Benešová. „Chtěla bych vyzdvihnout jejich svobodu, kterou mají a která je vidět na všech modelech, jejich odvahu riskovat a nést i následky toho, že třeba ten projekt nevyjde. Oni nám vždycky říkali na kritikách: Když nezměníš svět, změň projekt,“ komentuje.

Výstava portugalských architektů Aires Mateus potrvá v Domě umění v Českých Budějovicích do 17. listopadu.

Aktuální výstavě v Domě umění se věnuje kulturní magazín Kavárna. Dále zve do českobudějovické Galerie Mariánská na už tradiční výstavu Intersalon a také na festival Šumava Litera a představuje novou audioknihu pro děti Prašina 2.

Spustit audio

Související