Babouci na festivalu Kubešova Soběslav pokřtili nové album

23. červenec 2018

Nejstarší jihočeskou dechovkou jsou Babouci. Kapela si letos připomíná 150 let od založení. Výročí slavila i na festivalu Kubešova Soběslav, který se tentokrát uskutečnil na místním hřišti.

Historie Babouků se píše od roku 1868. „My nevíme, kdy přesně kapela vznikla, a zaplaťpánbů za to, protože teď můžeme slavit průběžně celý rok,“ komentoval s úsměvem kapelník Petr Shýbal.

Rovných 30 let je u Babouků bubeník Zdeněk Voráč. Poznal je podle svých slov shodou náhod. „Já jsem až do šestnácti let Babouky vůbec neznal, protože jsem Středočech ze Sedlčan. Tam jsem se zapojil do místní dechovky a tanečního orchestru, hráli jsme na plesech a byl tam jeden harmonikář a varhaník, který nosil krásné písničky. Když jsem se ptal, kde je bere, říkal takovým přidušeným hlasem: Poslouchej Budějovice, tam to hrajou, Babouci, oni maj takový vychlastaný hlasy,“ vyprávěl.

Ve svých 21 letech se Zdeněk Voráč stal členem Babouků a dechovkou je obklopen i v práci, protože v Českém rozhlase České Budějovice působí jako dramaturg velmi oblíbených Písniček pro radost. „Ve volném čase, kterého je málo, utíkám do ticha do lesů,“ přiznal.

Bubeník Babouků a rozhlasový znalec dechovky Zdeněk Voráč slaví 50. narozeniny

Zdeněk Voráč za bubny při vystoupení kapely Babouci v Pivovarské zahradě na Zemi živitelce

Vybírá hudbu pro nejposlouchanější pořad jihočeského éteru Písničky pro radost a ve volném čase bubnuje ve slavné dechové kapele Babouci. Hudební redaktor Českého rozhlasu České Budějovice Zdeněk Voráč právě slaví 50. narozeniny. Narodil se totiž 5. září 1967.

Na festivalu dechových hudeb Kubešova Soběslav pokřtili Babouci nové CD Když jsem šel včera zvečera.

Jedním z kmotrů byl textař Miloň Čepelka. „150 let Babouků, 15 cédéček z Kubešova hudebního vydavatelství. Vypadalo by to, že je to jedno album za deset let, ale spolupráce s tímto vydavatelstvím trvá jen dvacet let. Takže i když rádi vzpomínáme na otce zakladatele, největší potlesk a uznání patří Baboukům současným, neboť jsou pilní,“ připomněl.

O tom, že jsou Babouci úspěšní, svědčí i fakt, že zároveň dostali od Ladislava Kubeše multiplatinovou desku za 100 tisíc prodaných nosičů.

Nejstarší jihočeská dechovka hrála také v přímém přenosu, který z festivalu Kubešova Soběslav vysílal Český rozhlas České Budějovice. Moderátorka Katka Hálová byla nejen při křtu nového alba Babouků, ale také u slavnostní chvíle, kdy kapelník Veselky Ladislav Kubeš převzal Pamětní list a ocenění za tvorbu svého otce.

autoři: Kateřina Hálová , Andrea Poláková
Spustit audio

Související