Až 16 tisíc tun bioodpadu ročně má po rozšíření zpracovávat kompostárna v Hůrách u Českých Budějovic

19. únor 2024 16:30

Do finální fáze se posouvá projekt rozšíření kompostárny v Hůrách na Českobudějovicku. Záměr posoudil jihočeský krajský úřad, podle kterého nebude mít zvětšení stávajícího areálu významný vliv na životní prostředí. Investor chce nově v kompostárně zpracovávat až 16 tisíc tun bioodpadu ročně.

Areál leží západně od Hůr, zhruba jeden kilometr od zastavěné části obce. V současnosti má kompostárna kapacitu zhruba 7500 tun bioodpadu ročně.

Po rozšíření by se kapacita měla zdvojnásobit. K výrobě kompostu poslouží například tráva, keře, stromy, ale i kaly z čistíren odpadních vod. Projekt připravuje firma Diwendys. Vedení společnosti žádost Českého rozhlasu o rozhovor odmítlo s tím, že se vyjádří, až bude mít veškerá potřebná povolení.

Úředníci Jihočeského kraje dali projektu zelenou. Kraj vydal odůvodnění rozhodnutí, které rozebírá různá kritéria, ať už jde o vlivy záměru na ovzduší, dopravu nebo stav povrchových a podzemních vod. V žádné z těchto oblastí úředníci nenašli problém.

Čtěte také

Kompostárna je podle nich v dostatečné vzdálenosti od obytných domů. „Mimo obytnou zástavbu je vedena i příjezdová komunikace. V předloženém oznámení, které zpracovala příslušná autorizovaná osoba, nebyly zaznamenány žádné významné vlivy na jednotlivé složky životního prostředí a veřejné zdraví spojené s provozem kompostárny. Ke zveřejněnému hodnocení neměla veřejnost žádné připomínky, stejně tak neměly k záměru připomínky dotčené orgány státní správy,“ doplnil mluvčí krajského úřadu David Hocke.

Ani vedení obce Hůry výhrady nemá. Podle starosty Jiřího Borovky už obec využívá stávající kompostárnu k likvidaci svého bioodpadu. „Toho není málo – kolem 207 tun ročně. Vzhledem k tomu, že je kompostárna na našem katastru, máme dohodu s provozovatelem, že zde likvidujeme bioodpad zdarma. Je to určitě výhoda, znamená to nemalou finanční úsporu, odhadem tři čtvrtě milionu korun,“ uvedl.

Pokud firma získá potřebná povolení, chce začít rozšiřovat kompostárnu v Hůrách ještě letos. Vlastní kompostárnu mají na jihu Čech například města Písek, Vodňany nebo Dačice. Největší kompostárna v kraji je pak v Jarošovicích u Týna nad Vltavou, která kromě kompostu vyrábí také hnojiva a bioplyn, ročně zpracuje až 60 tisíc tun bioodpadu.

Spustit audio

Související