Auta a motorky v nekonečném moři písku. Snímky z Rallye Dakar vystavuje Michal Vítovec v rozhlase

14. listopad 2021 21:30

Zvířený prach, všudypřítomný písek, rychlá auta a extrémní podmínky. Taková je každoročně Rallye Dakar, kterou absolvují nejen tisíce jezdců z celého světa, ale také stovky fotografů. Jejich práce v poušti není o nic méně náročná, než výkony řidičů a navigátorů.

Přesvědčit se o tom můžete v Českém rozhlase České Budějovice. Právě tady vystavuje své snímky českobudějovický sportovní fotograf Michal Vítovec. „Je to průřez z posledních tří ročníků, to znamená dvakrát lokalita Saúdská Arábie a jednou Peru,“ upřesňuje.

Na snímcích jsou zachycené závody kamionů, motorek, čtyřkolek i aut, ale také krajina, hory v dáli, východ a západ slunce. „Nejlépe se fotí na začátku a na konci dne, to je nejlepší světlo. Motorky jezdí vždy jako první, takže to vychází na východ slunce, kdežto kamiony a auta jedou později, kdy je světlo už velmi špatné. Druhou variantou tedy je jet až někam na cíl etapy, kam se dojíždí relativně pozdě, a zkusit chytit to světlo tam,“ vypráví Michal Vítovec.

Při fotografování závodu v poušti je především důležité najít správné místo. „Když nečekáte na správném místě, auta projedou 200 metrů od vás a fotku neuděláte. Dnes už to funguje tak, že nám pořadatelé ráno řeknou, kudy se zhruba pojede a pak nám to upřesní,“ vysvětluje Michal Vítovec.

Zvláštní vztah má k fotografii, která zachycuje sjezd kamionu z vysoké duny. „To byl můj první Dakar a tam jsem i zjistil, jak je těžké dunu překonat, protože ony mají třeba 300 metrů na výšku. Dostat se přes ně tam, kam potřebuji, abych si vyfotil kamiony, je prostě oříšek. Člověk dojede, kam se dá, a pak vezme na záda batoh a jde hledat správné místo,“ dodává.

Nejen tuto fotografii Michala Vítovce, ale i zhruba třicítku dalších si do konce listopadu můžete prohlédnout ve výstavním prostoru Českého rozhlasu České Budějovice.

Spustit audio

Související