Architektonická soutěž na vesnický spolkový dům vzbudila zájem. Do Komařic přišlo 54 návrhů

27. březen 2024 14:47

Nejmenší jihočeskou obcí, která kdy vypsala architektonickou soutěž, jsou Komařice na Českobudějovicku. Návrh na nový spolkový dům jí zaslalo 54 domácích i zahraničních ateliérů. Odborná porota vybrala projekt pražského Studia Reaktor, který do původního vesnického statku vedle obecního úřadu citlivě vkládá prvky současné architektury.

„Už v zadání bylo, že se jedná o rekonstrukci obecního úřadu, takže ten zůstane zachovaný. A z přilehlého statku zbyde jenom původní obytná část, ze které se stane hospoda,“ popisuje starosta Komařic Vojtěch Tomrle.

Návrh Studia Reaktor podle něj nejvíc zaujal tím, jak kopíruje stávající statek, ale mění funkční využití budov. „Z původní obytné části bude hospoda a z hospodářské části víceúčelový sál s knihovnou,“ upřesňuje.

Do Komařic přišlo celkem 54 návrhů nového spolkového domu. „To, že si takhle malá obec vůbec dovolila vypsat architektonickou soutěž, možná i samotné architekty překvapilo, a tím pádem to vzbudilo zájem a takovou energii to vyzkoušet,“ myslí si poradní členka komise a zastupitelka Komařic Markéta Málková.

Kromě novostavby spolkového domu a rekonstrukce obecního úřadu měli architekti za úkol navrhnout také krajinářské řešení dvora a zahrady se sadem.

Cílem vítězné studie podle Jakuba Heidlera ze Studia Reaktor bylo vytvořit moderní architekturu tak, aby zároveň vypadala, že na místě stojí odjakživa. „Chtěli jsme zachovat funkční a krásné stavby, dvě hlavní budovy hájenky a hostince, a doplnit je tak, jak je kdysi dávno dotvářeli naši předkové za použití tradičních materiálů, které sjednotí střechy, zdivo a celkový vzhled,“ nastiňuje.

Výstavba nového spolkového domu v Komařicích vyjde podle odhadu na zhruba 50 milionů korun. Obec se teď snaží získat vhodné dotace. Alespoň část, tedy hospodu, sál a knihovnu, by chtěla otevřít v roce 2028.

Spustit audio

Související