Starou vesnickou usedlost chtějí Komařice na Českobudějovicku proměnit v moderní spolkový dům

30. říjen 2023 11:09

Nejmenší obec, která kdy v Jihočeském kraji vypsala architektonickou soutěž – to jsou podle architektů Komařice na Českobudějovicku. Vedení obce chce na místě rozpadajícího se vesnického statku postavit nový spolkový dům. Zahrnovat by měl sál, knihovnu se zázemím pro volnočasové aktivity a také hospodu. Architektonické ateliéry můžou své návrhy posílat do konce listopadu.

Kompletně proměnit se má dům číslo popisné 5, který se nachází v těsném sousedství obecního úřadu v Komařicích. „Tento objekt jsme koupili asi před čtyřmi lety, přesné stáří neznáme, ale na jedné ze stodol je uveden rok 1856,“ říká starosta Vojtěch Tomrle.

Jedná se o typické vesnické stavení s několika stodolami. „Rozloha celého pozemku je přibližně 1600 metrů čtverečních. Vidíme tu plno hospodářských stavení a jeden obytný dům. My jako zastupitelé si myslíme, že dojde k demolici všech těch budov,“ ukazuje starosta.

Do roku 2006 obec Komařice pro účely kulturních a společenských akcí využívala sál v místním renesančním zámku. Od té doby jí ale prostory schází. Například tradiční masopust musí slavit v nedalekém Střížově.

Podle starosty má nový spolkový dům podporu valné většiny obyvatel. „Aby to nebylo jenom rozhodnutí zastupitelů, uspořádali jsme sociologický průzkum. Z něj jednoznačně vyplynulo, že obyvatelům se tento pozemek pro naši myšlenku líbí,“ uvádí.

Čtěte také

Architekti by měli řešit i podobu rozlehlé venkovní zahrady a také opravu sousedního obecního úřadu. Celkové náklady přesáhnou 50 milionů korun, tedy asi šestinásobek ročního rozpočtu Komařic.

Obec chce vybudovat něco, co bude sloužit dalších 150 let. Cílem proto je získat nejkvalitnější možný návrh. „Komařice budou určitě nejmenší jihočeskou obcí, která architektonickou soutěž kdy vypsala. Je to největší investice do veřejné stavby, kterou obec realizuje. Nejde jen o nějakou krásu na vizualizaci, ale o komplexní hodnocení toho, jak architekt přistoupil k problému a jaké navrhuje řešení,“ připomíná organizátor architektonické soutěže Miroslav Vodák.

Porota složená ze zástupců obce a odborníků představí vítězný návrh příští rok v lednu. Podle aktuálního plánu by nový spolkový dům měl být hotový do roku 2028. Vzhledem k finančním možnostem se výstavba určitě neobejde bez dotační podpory státu a Jihočeského kraje.

Spustit audio

Související