Americký umělec Lawrence Carroll má vůbec první výstavu v zemi bývalého východního bloku. Jeho díla představuje budějovický Dům umění

4. duben 2022 12:51

Pocity klidu, melancholie i intimity navodí návštěvníkům výstava v českobudějovickém Domě umění. Galerie hostí tvorbu amerického umělce Lawrence Carrolla. Uznávaný výtvarník měl vystavovat na jihu Čech už dříve, ale plány zhatila pandemie koronaviru. Během příprav navíc Carroll zemřel, kurátor Domu umění tak dokončil výstavu s jeho manželkou.

„Je pro nás velkou ctí, že tato výstava je právě v Českých Budějovicích, protože je to jeho první výstava nejen v Čechách, ale v bývalém východním bloku vůbec,“ říká kurátor Domu umění Michal Škoda.

„Lawrence Carroll byl velice silnou osobností na současné scéně. Byl velice originální a osobitý, protože nikdy nepodléhal žádným trendům a držel se stále svého přesvědčení a své cesty,“ dodává.

Výstava děl amerického umělce Lawrence Carrolla v Domě umění v Českých Budějovicích

Výstava má jednoduchý název Works – Práce a zachycuje autorovu tvorbu z let 1985 až 2019. „Dotýká se hodně Lawrencova života, paměti a vlastně každodennosti. To jsou ty hlavní momenty, ze kterých čerpal, a těmi nejjednoduššími prostředky pracoval na objektech a obrazech,“ popisuje Michal Škoda.

Upozorňuje, že dílo Lawrence Carrolla se pohybuje mezi kresbou, malbou i sochařstvím. „Zajímavé je, že on všechno nazýval painting, ať to byl obraz jako takový nebo nějaký třírozměrný objekt. On ke všemu přistupoval jako k malbě,“ uvádí kurátor.

Typickým znakem Carrollových děl je určitá intimita, ticho nebo melancholie. Důležitou roli v jeho tvorbě hrál i čas. Mnoho děl vznikalo v průběhu několika let. „On čerpal hlavně z té každodennosti a života kolem sebe, i v souvislosti s pamětí. Zpracovával to do svých abstraktních, dá se říct, obrazů, které ale nesou stopy života, nesou stopu člověka. Ten člověk hrozně důležitý v jeho tvorbě, i když tam není přímo přítomný, ale je tam takový ten otisk, ta stopa,“ připomíná Michal Škoda.

Výstava byla odložena kvůli pandemii koronaviru. Jejího zahájení se Lawrence Carroll bohužel nedožil. Kurátor Michal Škoda pak spolupracoval na přípravě s výtvarníkovou ženou Lucy Jones Carroll. Výstava bude v českobudějovickém Domě umění k vidění do 24. dubna.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související