Aktivní senioři po celém Česku se už poosmé pokusí přeplavat svůj La Manche

2. únor 2022 09:25

42 kilometrů, tedy délku Lamanšského průlivu v jeho nejužším místě, budou po celý únor v bazénech překonávat senioři v Čechách. Soutěž ve štafetovém plavání Přeplavme svůj La Manche pořádá už poosmé projekt Nadace Charty 77.

Tradičně se zapojují prachatičtí senioři. Svých prvních 25 metrů zdolal Karel Hrůza. „Cítím se velice dobře, i když je to dost velký nápor na moje tělo. Plavalo se mi dobře, voda je příjemná, i dráha, takže jsem to zvládnul,“ komentoval.

Únorové štafetové plavání v Prachaticích zahájili účastníci mezigeneračním závodem dvojic. Ve vodě byli senioři se svými mladšími protějšky. Mezi nimi byl i stříbrný medailista z paralympiády v Tokiu Arnošt Petráček. „Myslím, že to je krásná akce. Nejen, že se lidi po nějaké době potkají, ale i změří své síly, zjistí, jak na tom jsou, a to je super,“ řekl.

Zahájení si plavci v Prachaticích uměli užít. Kromě závodů se mohli podívat třeba i na módní přehlídku plavek.

Čtěte také

Obvykle přeplavou prachatičtí senioři La Manche hned několikrát. Účastní se jich totiž kolem stovky. Velké benefity vidí i organizátorka Hana Rabenhauptová. „Zapojili jsme do celostátní kampaně, protože si myslíme, že je neustále třeba vybízet seniory k aktivitám, aby nebyli doma, nejen četli knížky, koukali na televizi a třeba se vzdělávali, ale aby se i hýbali. A plavání je prostě sport, který můžeme dělat úplně všichni,“ vysvětlila.

Senioři, kteří se budou chtít do plavání zapojit, budou mít výhodu i při vstupu do bazénu. „Budou mít po celý únor vstup zdarma. Na recepci vždy zapíší své jméno a počet uplavaných bazénů,“ potvrdil ředitel Sportovních zařízení Prachatice Karel Dvořák.

Štafetové plavání Přeplavme svůj La Manche skončí 28. února. V Prachaticích si na ten den připravili další závody. Utkají se mezi sebou zástupci různých měst a seniorských klubů.

Spustit audio

Související