Agresivita ve společnosti stoupá. Pracovníci strakonické nemocnice se proto učili, co dělat při útoku

24. květen 2024 11:03

Zabarikádovat se, schovat, nebo utéct. Jak se správně zachovat při ohrožení nebezpečným agresorem, a zachránit tak život sobě i pacientům, se učili zaměstnanci nemocnice ve Strakonicích. Společně s policisty absolvovali cvičení zaměřené na bezpečnost.

Nejprve do nemocnice vnikl muž, který představoval ozbrojeného agresora a snažil se v ordinacích odhalit zabarikádovaný personál. Pak dorazili policisté, muže našli a zneškodnili. Následně postupně prohledávali prostor a odváděli pracovníky do bezpečí.

Podle Jana Nováka z krajského ředitelství policie jsou taková cvičení potřeba. „Agresivita ve společnosti stoupá, proto jsme se s Nemocnicí Strakonice dohodli na cvičení v rámci bezpečnosti práce. Trénujeme, jak se chovat k nebezpečným osobám. Při takové krizové situaci by se zdravotníci a pacienti měli schovat v ordinaci, nebo utéct z budovy a přivolat bezpečnostní službu, případně policii,“ uvádí.

I zdravotníci se setkávají s nenávistnými projevy. „Bohužel ty nálady ve společnost vidíme, agresivita stoupá a my se s ní setkáváme. Chceme na to být připravení. Věřím, že díky školení a nácviku se připravíme, byť doufáme, že nebudeme muset žádnému útoku čelit,“ potvrzuje Michal Pelíšek, náměstek ředitele strakonické nemocnice.

Různá cvičení týkající se bezpečnosti absolvuje personál nemocnice ve Strakonicích pravidelně.

Spustit audio

Související