Elitní vojáci NATO poprvé cvičili v civilním prostoru, v okolí jihočeské vesnice Svatý Jan nad Malší

13. říjen 2023 08:20

Elitní jednotky Síly rychlé reakce NATO mají za sebou historicky první vojenské cvičení v civilním prostoru. V okolí obce Svatý Jan nad Malší na Českobudějovicku trénovali, jak najít a zničit nepřítele ukrytého v nepřehledném terénu. Jedná se o vojáky, kteří jsou v případě potřeby připraveni zasáhnout během několika dnů kdekoli na světě.

Kapitán Petr Jankůj dostal coby velitel cvičení při simulovaném zásahu zprávu, že jednotka může zahájit útok na nepřítele. „Skupina provedla ničení cílů, pak následuje čištění objektu a zajišťování důležitého zpravodajského materiálu,“ popsal. Jednotka zároveň zajišťuje prostor a podává zprávu o ztrátách.

Vojenské cvičení speciálních jednotek je podle velitele výjimečné tím, že se historicky poprvé odehrává v civilním prostředí. „Cvičení se odehrává v absolutně neznámém prostředí s interakcí civilního obyvatelstva. Znamenalo to náročnější plánování, průzkumy i samotné provedení,“ dodal.

Cvičení v civilním prostoru se svými parametry blíží reálným podmínkám, které vojáky můžou čekat při ostrém nasazení v rámci speciálních jednotek Severoatlantické aliance. Armáda proto plánuje jeho opakování.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související