Aeroklub České Budějovice slaví sto let od svého založení a hosínské letiště 75 let

1. září 2023 08:00

Letecký den pořádá Aeroklub České Budějovice na letišti v Hosíně v sobotu druhého září a návštěvníky tu čekají samá známá jména a pojmy. 

Martin Šonka, Petr Jirmus, Pavel Pígl nebo Tomáš Petrman, což jsou namátkou akrobatická esa, nebo JAS 39 Grippen, Avia B.H.1, L 13 A Blaník nebo EXTRA 330, to jsou zase příklady technických unikátů.

A létat tady nebudou zdaleka jen ty. Sté výročí slaví jihočeští letci v podobně unikátních prostorách, jak potvrzuje Jiří Kadlec, předseda Aeroklubu České Budějovice:

„Tady je zajímavé úplně všechno, například hlavní budovy letiště jsou staré 75 let,” říká Jří Kadlec s tím, že Aeroklub slaví letos sto let od svého založení a hosínské letiště 75 let.

Historie samotného letiště Hosín se totiž začala psát v první polovině padesátých let, kdy bylo třeba najít pro Aeroklub České Budějovice rovnocennou náhradu za letiště Planá u Českých Budějovic, které zabavila pro své účely armáda.

Podstatnou část budov tehdy stavěl Svazarm, přesněji jeho členové v rámci brigád. Podle počtu odpracovaných hodin se také přidělovaly hodiny letů pro amatérské aviatiky.

Vzhledem ke své poloze a svému vybavení byl Hosín mnohokrát využit při pořádání nejrůznějších leteckých soutěží. Asi nejznámější bylo mistrovství světa v letecké akrobacii v roce 1978, které vyhrál československý reprezentant Ivan Tuček, a mistrovství Evropy v téže disciplíně v roce 1985, které vyhrál Petr Jirmus.

Aeroklub České Budějovice ale není jen slavná minulost. I v současnosti se může pochlubit mnoha dalšími vrcholovými piloty z řad svých členů. Na úspěchy Petra Jirmuse, jehož jméno zná snad každý, kdo se v republice kdy zajímal o létání, navázali například Martin Stáhalík, Lenka Kuthanová nebo Luděk Kluger.

Základní rozvrh programu na sobotu je následující:

8:00 – 11:00 hodin: Seznamovací lety
11:00 hodin: Slavnostní odhalení pamětní desky
13:00 – 17:00 hodin: Letecký den
17:00 – 20:00 hodin: Seznamovací lety

Spustit audio