Adventní zklidnění s virtuózním houslistou Josefem Sukem i orchestrem Václava Hybše

6. prosinec 2021

Advent, to by měla být doba radostného a zároveň zklidněného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a usebrání. Také se říká, jaký advent, takové Vánoce.

Bohužel, doba přeplněná různými tlaky a všeobecným neklidem takovému prožívání adventního času staví do cesty mnoho obtížně překonatelných překážek. Ale proč si neudělat milou adventní chvilku alespoň zklidňující hudbou, která umocňuje jeho poezii. A myslím, že správná volba padla na vlídné tóny houslí virtuózního hudebníka Josefa Suka.

Vedle nepochybně úctyhodné kariéry vnuk skladatele Josefa Suka a pravnuk Antonína Dvořáka vstoupil vlastně okrajově i do řečiště populární hudby.

Josefa Suka pojilo přátelství s Václavem Hybšem, slavným českým kapelníkem, aranžérem i trumpetistou. Natočil s orchestrem Václava Hybše několik alb. To první už v roce 1983 a na jeho základě byl pak natočen televizní hudební pořad Zpívající housle.

Čtěte také

V obdobném duchu, tedy v posluchačsky vstřícných úpravách evergreenů i populárních témat z klasiky, se nesly i další společné desky Josefa Suka a Hybšova orchestru. A z nich jsme několik vybrali do vstupní části Vlídných tónů neboli Hudby beze slov.

Zazní Píseň lásky autora Josefa Suka, tedy dědečka slavného houslisty, Serenáda pro housle a orchestr Franze neboli Františka Aloise Drdly, rodáka ze Žďáru nad Sázavou, a také slavná balada Paula McCartneyho a Beatles Yesterday.

A protože stojíme před velkým adventním zastavením – slavností Neposkvrněného Početí Panny Marie (8. prosince), vedle dalších nahrávek náležitě vyzní Ave Maria Franze Schuberta v jímavém podání houslisty Josefa Suka a orchestru Václava Hybše.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související