Absolventi lékařských fakult si můžou na jihu Čech doplnit vzdělání v oboru dětské psychiatrie

5. duben 2023 08:21

Ještě před rokem a půl hrozilo dětské psychiatrické nemocnici v Opařanech na Táborsku kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu uzavření. Teď jde o jedno z nejvýznamnějších pracovišť svého druhu v zemi. Přispěla k tomu mimo jiné spolupráce s českobudějovickou nemocnicí na vzdělávání lékařů.

„V současné době budeme českobudějovické nemocnici poskytovat stáž pro dva lékaře, kteří se vzdělávají v dětské psychiatrii. Potřebujeme, aby vzděláváním prošlo celkem asi šest lékařů,“ uvádí ředitel dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech Michal Goetz.

Zásadní posun podle něj přinesl zisk akreditace pro vzdělávání absolventů lékařských fakult v oboru dětské psychiatrie. Zatímco až dosud museli lékaři kvůli této specializaci absolvovat dlouhodobé stáže ve velkých fakultních nemocnicích, nyní lze vzdělání získat z velké části na jihu Čech.

„Snažíme se maximálně odstranit bariéry pro vzdělávání lékařů na obou stranách. Domluvili jsme se na bezplatném umožnění stáží. Vzdělat lékaře v oboru dětská psychiatrie trvá minimálně čtyři a půl roku. My jsme akreditaci získali letos na jaře, čímž se to výrazně zjednodušuje,“ doplňuje ředitel nemocnice v Českých Budějovicích Michal Šnorek.

Čtěte také

Opařanské nemocnici kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu hrozil ještě před rokem a půl zánik. Jihočeský hejtman Martin Kuba oceňuje, že se novému vedení podařilo situaci stabilizovat a zdravotnické zařízení zachránit.

„Všichni si pamatujeme ten souboj, kdy ministerstvo přišlo s myšlenkou, že zruší dětskou psychiatrickou léčebnu v Opařanech, pro nás to bylo nepřijatelné. A když dneska posloucháte, jaký tým tam dokázali vybudovat, je to ukázka toho, jak to rozhodnutí bylo špatné. Navíc se ukazuje, že dětská psychiatrická péče je něco, co budeme potřebovat. Právě proto se jí na území Jihočeského kraje věnujeme maximálně,“ dodává.

Fungující psychiatrickou péči pro děti má podpořit i plán na výstavbu nového specializovaného oddělení s dvaceti akutními lůžky v areálu českobudějovické nemocnice. Vzniknout by mělo do tří let, náklady se pohybují kolem 120 milionů korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související