Strakonické centrum péče o zrak za rok navštívilo deset tisíc lidí, na vyšetření se čeká i několik měsíců

30. březen 2023 08:05

Ošetřit záněty oka, operovat šedý zákal nebo se postarat o dětské pacienty. To všechno je úkolem centra péče o zrak strakonické nemocnice. Loni tam zdravotníci ošetřili kolem deseti tisíc lidí, počty pacientů se rok od roku zvyšují. A s tím i čekací doby, v některých případech můžou být několik měsíců.

Lékaři centra péče o zrak denně pracují například s optickým koherenčním tomografem. „Stačí pár minut na to, abychom pořídili poměrně detailní snímky sítnice, což před deseti, dvaceti lety nebylo vůbec možné. Tento stroj nám hodně pomáhá, vidíme, jak sítnice vypadá a můžeme vyšetřit mnoho věcí,“ popisuje primář Pavel Kristen.

Centrum navštěvují pacienti s různými potížemi. „Staráme se o glaukomové pacienty, diabetiky, pacienty s chorobami sítnice, onemocněním předního segmentu. Staráme se také de facto o všechny pacienty, kteří sem přijdou a mají nějaké akutní potíže, nebo jsou sem posláni ambulantním oftalmologem na nějaké další vyšetření, potažmo léčbu,“ vyjmenovává primář.

Čtěte také

Lékaři musí každý rok ošetřovat větší počty pacientů, do centra přijíždí lidé z různých míst. „Objevují se tu pacienti z Prahy, jiných krajů, jinak hodně často máme pacienty z Písku, občas Prachatic, Budějovic,“ potvrzuje Pavel Kristen.

I když v některých regionech mají lidé problém sehnat očního lékaře, nebo musí na vyšetření dlouho čekat, Pavel Kristen věří, že v tomto oboru nastoupí nová generace. „Oftalmologie na tom podle mě do budoucna není tak špatně, protože o obor je velký zájem. Hlásí se plno mladých lékařů, oftalmologie zažívá boom, na rozdíl od některých jiných oborů, kde je větší problém sehnat nové absolventy,“ říká.

Podobná oční oddělení má v kraji ještě českobudějovická a jindřichohradecká nemocnice.

Spustit audio

Související