430 knižních svazků, které nejsou běžně k dostání, získala Jihočeská univerzita

15. říjen 2018 11:27

Unikátní knižní fond Rudolfa Bazila zpřístupnila Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Jedná o 430 titulů hlavně o historii umění, které vídeňský právník a milovník výtvarného umění posbíral za celý svůj život.

Některé z titulů se v Čechách dají sehnat jen těžko. Teď jsou součástí Akademické knihovny v univerzitním kampusu Čtyři Dvory, zbrusu nový regál je v prvním patře.

„Bazilova knihovna obsahuje celou řadu katalogů z rakouských výstav od 60. až do 90. let, které se konaly na různých místech Rakouska. Myslím, že tyhle knihy bychom v takové řadě těžko sháněli,“ říká Hynek Látal, pedagog oddělení dějin umění Jihočeské univerzity.

Rudolf Bazil podle Hynka Látala navštěvoval výstavy po celém světě, že kterých si vždycky přivezl katalogy. Sbíral ale i těžko dostupné soupisy památek nebo monografie o umělcích.

„Máme tu i oddíl ke staršímu umění, byzantskému umění a nakonec metodologii dějin umění, to znamená knihy, které se zabývají tím, jak přemýšlet a psát o umění,“ dodává Hynek Látal.

Unikátní knihy se dostaly na jih Čech přes brněnskou univerzitu. „Oslovili nás kolegové ze semináře dějin umění filozofické fakulty Masarykovy univerzity s tím, že získali celý soubor Bazilovy knihovny, o který údajně ve Vídni nebyl vůbec zájem. Kolegové v Brně si z toho vybrali, co potřebovali, ale přesto i to, co zbylo, je úžasný fond,“ vypráví Hynek Látal.

Svazky přímo do regálu v Akademické knihovně Jihočeské univerzity dávala Helena Landová. „Pro celoživotního knihovníka, jako jsem já, je to čirá radost. Ty knížky byly v krásném stavu. Když jsem každou otevřela, tak jsem tam nacházela spoustu nádherných reprodukcí. Takhle hezkou ucelenou vzácnou kolekci knih, myslím, nemáme,“ popisuje.

Bazilův fond může využít i veřejnost. Všechny tituly jsou ale dostupné pouze prezenčně v budově Akademické knihovny.

Spustit audio

Související