Koleje Jihočeské univerzity patří mezi nejlevnější, zájem o ně ale klesá

27. srpen 2017

Jednolůžko, dvojlůžko, privát, nebo kolej? Bydlení před začátkem semestru řeší řada vysokoškoláků. Jihočeská univerzita nabízí jedno z nejlevnějších kolejních ubytování v celé zemi. Za dvojlůžkový pokoj s příslušenstvím na chodbě studenti zaplatí 2100 korun. Poptávka je ale nižší než v předchozích letech.

„Mě asi právě nikdy nelákal úplně ten klid. Já jsem si vždycky říkala, že studentský život je o tom, abych si užila co nejvíc. Na koleji jsem ve středu dění a nikdy jsem neuvažovala o tom, že bych šla na privát,“ říká Šárka Hůlová, studentka Ekonomické fakulty.

Na koleji bydlí už čtyři roky a tamní život se podle ní trochu mění. „Když jsem byla v prváku, tak to podle mě na kolejích žilo víc. Teď to docela upadá, už nejsou akce na patře každý večer nebo každý týden,“ popisuje.

Odlišný způsob bydlení preferuje čtyřiadvacetiletá Dominika Zezulová. Studentka Pedagogické fakulty o koleji vůbec neuvažovala a raději si vždy připlatila za privát. „Já jsem věděla, že tam nechci. Částečně se živím sportem, k čemuž se potřebuji kvalitně vyspat, a myslím, že to na koleji není úplně možné. Další věc je, že mám specifické nároky na stravu, takže jsem zvyklá si sama vařit,“ vysvětluje.

V těsné blízkosti vysokoškolského kampusu leží soukromé koleje Pedagog. Jedno místo ve dvoulůžkovém pokoji tu stojí 3500 korun. Přestože ubytování na nedalekých univerzitních kolejích je o více než tisíc korun levnější, zájem o ně delší dobu klesá.

„Kampus Jihočeské univerzity je situován do takového prostředí, kde v okolí je značné množství soukromých bytů, a samozřejmě to se nás dotýká,“ dodává František Vrtiška, ředitel kolejí a menz Jihočeské univerzity.

Studenti dnes také preferují spíše jednolůžkové pokoje. Podle současných trendů a požadavků Jihočeská univerzita momentálně přestavuje jednu ze svých kolejních budov. Nové ubytovací zařízení má být hotové příští rok.

autor: mvo
Spustit audio