27 koster objevili archeologové za hřbitovní zdí v Třeboni. Některá těla byla uložena nezvykle

25. duben 2022 07:30

Už v červnu by se lidé v Třeboni mohli posadit na nové lavičky v parku Na Rybníčku. Jeho dominantou bude kašna s tryskající vodou ve tvaru pětiúhelníku. Na proměně parku za 21 milionů korun teď pracuje stavební firma. Při odkrývání zeminy nedaleko hřbitovní zdi její bagry odhalily i kus historie.

„Ač se tedy říká, že za zdí hřbitovů byli často pochováváni delikventi a sebevrazi, tak to není úplně pravda. Není to archeologicky vyloženě doloženo, takže jsme to úplně neočekávali,“ říká o nálezu 27 neporušených kosterních ostatků archeolog Muzea Jindřichohradecka Jan Kocina.

S datací hrobů by mohly pomoct i nalezené předměty, hlavně keramické střepy, které odpovídají rozmezí 16. až 18. století. A přestože samotné hroby nebyly nijak bohatě vybavené, i ony několik zajímavých nálezů vydaly.

„V zásypu jednoho hrobu jsme našli minci. Jedná se o krejcar Marie Terezie z roku 1762. Ta mince zase poměrně dobře zachovalá. Můžeme tedy říci, že ten hrob je mladší než rok 1762,“ ukazuje nález archeoložka Muzea Jindřichohradecka Gabriela Kocinová.

V jednom z hrobů byla těla pohřbena zřejmě společně. Leží vedle sebe a ruce mají propletené, jakoby jeden druhému nabízel rámě.

Objevila se i další anomálie. „Ostatní jedinci leží na zádech, s nataženýma nohama, ruce mají různě položené v oblasti hrudníku, nebo pánve. Jeden byl ale uložen do rakve pravděpodobně břichem dolů. Je to něco, co se vymyká, a úplně nevíme, čím si to zasloužil,“ popisuje Jan Kocina.

Čtěte také

Kosterní ostatky teď zkoumá antropoložka. I její závěry by mohly být vodítkem k tomu, kdo a v jaké době byl za hřbitovní zdí kostela v Třeboni pohřben.

„Zatím máme několik teorií. Jednou z nich je, že původně mohl být hřbitov větší. Od této teorie postupně ustupujeme, protože jsme zjistili, že žádné hroby nezachází pod tu novou zeď. Víme tedy, že zeď respektovali, opravdu tam těla leží v řadě poblíž zdi. Vypadá to tedy na záměrné pohřbívání za hřbitovní zdí. Teď je otázkou, proč, jestli se třeba jedná o nějaké delikventy, jinověrce,“ přemýšlí Jan Kocina.

Až bude bádání u konce, kosterní ostatky se do Třeboně vrátí, tentokrát už přímo na městský hřbitov.

Spustit audio

Související