410 let po smrti Petra Voka vyvrátili archeologové další legendu. V hrobce našli rožmberské zlato

5. listopad 2021 08:40

410 let po smrti posledního Rožmberka Petra Voka archeologové definitivně ukončili výzkum hrobky, ve které spočinul. Nepřístupnou pohřební komoru ve Vyšším Brodě nepřetržitě monitorovali uplynulých deset let. K výročí úmrtí posledního představitele rodu, které podle dostupných dat připadá na 5., nebo 6. listopad, také zbořili jednu z legend obestírajících jeho osobu.

„Od začátku 17. století jsme první lidé, kteří mají možnost takhle do detailu to spatřit,“ komentoval živé záběry přenášené z hrobky rodu Rožmberků ve vyšebrodském klášteře geoinformatik Jiří Šindelář ze spolku Naše historie.

Nepřístupnou pohřební komoru jeho tým zkoumal už před deseti lety. „V roce 2011 jsme do nitra nepřístupné hrobky vložili speciální zařízení, které tam v šestihodinových intervalech dokumentovalo a monitorovalo mikroklima,“ uvedl.

Po deseti letech nastal čas zařízení vyjmout a otvor do hrobky zazdít. Toho badatelé využili k prozkoumání pohřební komory pomocí nových, výkonnějších zařízení, třeba 4K kamer. Díky tomu uviděli zlatý poklad, se kterým byli jednotliví členové rodu pohřbeni.

„Na to, abyste si troufli říct, že je tam zlatý šperk, potřebujete mít jasný záběr a kvalitní detail. Dneska se mohu podívat přes celou hrobku, na vzdálenost těch tří metrů, a vím, kde je jaký šperk,“ popsal Jiří Šindelář.

Tím padl jeden z posledních mýtů o Petrovi Vokovi. „Furt se říkalo, že Petr Vok byl v hrobce už předtím, než zemřel, a chtěl vzít ty zlaté předměty, které tam byly u předků, aby mohl zaplatit dluhy. To se vůbec nepotvrdilo,“ upozornil převor vyšebrodského kláštera Justin Berka.

Čtěte také

O vyzvednutí předmětů z hrobky badatelé neuvažovali. Vše detailně nasnímali a podle záběrů se pokusí vytvořit věrné kopie, například i záhadného prstenu, který leží na víku sarkofágu Petra Voka.

Badatelé pracují s teorií, že se jedná o prsten Vokovy manželky Kateřiny z Ludanic. „Je to typický renesanční prsten 16. století. Ty se většinou zdobily emailem, a pokud to byl někdo takového významu jako Rožmberkové, tak v prstenech byly zasazeny pravé kameny,“ uvedla archeoložka Jihočeského muzea Zuzana Thomová.

Podle Justina Berky je v hrobce pohřbená ale i další významná žena, vdova po Václavu III., královna Viola Těšínská, která se později provdala za Petra I. z Rožmberka. Archeologové tedy musejí pracovat i s teorií, že prsten může být její.

Stejně tak je jejich úkolem zjistit, proč je na víku sarkofágu jako datum úmrtí posledního Rožmberka Petra Voka uveden 5. listopad 1611, když kronikář Václav Březan uvádí 6. listopad.

Spustit audio

Související