Byl členem rožmberského řádu lebky, zjistili při průzkumu hrobky Jana Jiřího ze Švamberka

2. srpen 2018 06:35

Jan Jiří ze Švamberka byl členem rožmberského řádu lebky, který založil Petr Vok. Konkrétní důkaz přinesl průzkum švamberské hrobky v Poběžovicích u Domažlic.

Tým odborníků pomocí kamery objevil rakev s portrétem šlechtice, kde je první dochované autentické zobrazení symbolu tohoto řádu.

„Na záběrech vidíme podobiznu stárnoucího šlechtice a můžeme si všimnout, že je zdoben mohutným zlatým řetězem, na kterém má pověšený nějaký řád. Když to zvětšíme, je zcela jednoznačné, že se jedná o přívěsek v podobě zlaté lebky, insignie takzvaného rožmberského řádu lebky,“ ukazuje geofyzik Jiří Šindelář.

Podle něj se jedná o zcela klíčový poznatek. Portrét vznikl těsně po smrti Jana Jiřího ze Švamberka, tedy v roce 1617. Lebka se objevuje nejen na řetězu, ale i na bocích a čele rakve.

Archeologové odhalili hrob jednoho z nejvýznamnějších šlechticů počátku 17. století

Rakev je po stranách zdobená kovovými odlitky lidských lebek

Při rutinní kontrole našel tým jihočeských geofyziků v kostele v Poběžovicích na Domažlicku hrobku jednoho z nejvýznamnějších a nejbohatších šlechticů z počátku 17. století Jana Jiřího ze Švamberka.

„Díky tomu, že jsme zjistili, že Jan Jiří ze Švamberka byl jednoznačně členem, a s největší pravděpodobností i velmistrem, rožmberského řádu lebky, je vysvětleno také to, proč ta madla jsou v podobě lidských lebek,“ doplňuje Jiří Šindelář.

To, že Jan Jiří ze Švamberka byl členem rožmberského řádu lebky, ukazuje i politický postoj tohoto šlechtice. „Tím pádem se nám jeví jako vůdce opozice. Také na jeho pohřbu se sešli právě ti muži, kteří potom asi za devět měsíců svrhli Martinice a Slavatu z Pražského hradu. Už tady chystali tu akci, která vedla k defenestraci a třicetileté válce,“ dodává historik Jiří Jánský.

Desetičlenný tým odborníků bude teď do konce srpna ještě zkoumat vnitřek rakve.

Spustit audio

Související