18 let vězení a odškodné 1,7 milionu. To je trest pro mladíka, který zabil policistu

12. červenec 2017

Na 18 let do vězení poslal českobudějovický krajský soud osmnáctiletého Lukáše Hajného. Ten loni v prosinci napadl a pobodal dva policisty, jeden z nich pak na následky zranění zemřel. Rozsudek není pravomocný.

Lukáš Hajný navíc musí podle rozsudku zaplatit poškozeným, zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra a krajskému ředitelství policie celkem 1,75 milionu korun. Soudkyně Olga Smrčková také řekla, že je odsouzen k ochrannému léčení ústavní formou.

Státní zástupce navrhoval trest za vraždu v horní hranici sazby, která se pohybuje od 12 do 20 let, zatímco obhájce pro něj žádal tři až 10 let vězení.

Lukáš Hajný loni 18. prosince ve Velicích, části obce Dříteň na Českobudějovicku, napadl podle obžaloby dřevěnou tyčí a nožem dva policisty. Jeden z nich na následky zranění zemřel. Mladík vypověděl, že byl v den vraždy pod vlivem drog a myslel si, že jde o teroristy.

Žalobce pro něj výjimečný trest nenavrhl jen proto, že se činu dopustil ještě jako mladistvý. Naopak obhájce navrhoval trest pro lidi nepříčetné po použití návykové látky.

„Z důkazů jednoznačně vyplynulo, že naprosto bezdůvodně proti nim zaútočil kuchyňským nožem, oba pobodal, v důsledku čehož jeden z policistů svým zraněním podlehl. U čepele nože dlouhé 160 milimetrů si musel být vědom, že může způsobit smrt. Nelze přehlédnout, že naprosto bezdůvodně zavraždil jednoho člověka a druhého se pokusil zavraždit, ta závažnost a škodlivost toho jednání je velká,“ řekl při závěrečných řečech státní zástupce Petr Dušek.

Soudní znalkyně Lenka Fiedlerová uvedla, že Lukáš Hajný není duševně nemocný a jeho rozpoznávací schopnosti jsou snížené zcela nepodstatně. Navrhla pro něj protidrogovou léčbu, ale nevidí smysl v psychiatrické léčbě.

„Člověk má (při ústavní léčbě) režim, je mu odebrán telefon, musí vykonat určitý obnos práce, chodí do skupinové terapie, jeho čas je přesně strukturovaný,“ vysvětlovala znalkyně na dotaz soudkyně, proč nestačí léčba ambulantní.

autor: mvo | zdroj: ČTK
Spustit audio