12 hodin běhu a jízdy na kole v poušti a plavání v oáze. Jihočech zvládl triatlon na Sahaře

18. leden 2019

V mládí se věnoval cyklistice, pak začal běhat, a když to skloubil, napadlo ho, že by mohl přibrat i plavání. Tak se Martin Kolář z Českých Budějovic dostal k triatlonu. Věnuje se mu necelé tři roky a sbírá i úspěchy.

Martin Kolář po zkušenostech z kratších tratí zvládá i takzvaný velký triatlon, který obnáší plavání na dráze dlouhé 3,8 kilometru, 180 kilometrů na kole a běžecký maraton, tedy běh na 42 kilometrů.

Letos v lednu odletěl do Alžíru, aby absolvoval historicky první ročník závodu v saharských podmínkách. „Bylo to obtížné v tom, že voda v oáze byla poměrně chladná, měla sedm stupňů, takže bylo docela těžké ponořit hlavu pod vodu,“ vzpomíná.

Triatlonisté plavou v saharské oáze

Zážitek z jízdy na kole si naopak pochvaluje. „Silnice jsou tam krásné, mnohem hezčí než tady, protože tam není vlhkost. Silnice je rovná, máte před sebou nekonečnou rovinu. Hrozí sice písečné bouře, ale ty jsme nezažili. Trasa závodu byla hezká, v jednu chvíli jsme třeba na silnici měli velbloudy, pak najednou zmizeli, pak tam zase byli, je to takové pestré,“ popisuje.

Trochu náročnější to bylo při běhu. „Nejtěžší bylo, že jsme běželi i v poušti, kde se pod námi propadal písek,“ vysvětluje.

Nakonec Martin Kolář skončil na čtvrtém místě. Během a jízdou na kole v poušti a plaváním v prameni v oáze strávil dvanáct hodin.

Extrémní cyklistický závod v Rakousku vyhrála Češka. V sedle strávila 13 hodin

Uprostřed Martin Huber, ředitel extrémního závodu horských kol Salzkammergut Trophy 2015, který startuje 11. července v rakouském Bad Goisernu.

Trasy od 25 až do 210 kilometrů nabízí světoznámý cyklistický závod Salzkammergut Trophy 2015 v Rakousku. Letos startuje 11. července v Bad Goisernu a zřejmě opět přiláká mnoho Čechů.

Sám měl navíc podíl na tom, že se tento ojedinělý závod na Sahaře uskutečnil. „Předtím jsem absolvoval v Alžíru poloviční distanci Iron Mana, kde jsem vyhrál. Potom jsme jeli na dva dny s organizátory do pouště a já jsem říkal, že by tam byl krásný triatlon. Organizátor odpověděl, že už o tom také přemýšlel, tak se to realizovalo,“ říká.

Nyní si přeje, aby se závod stal tradicí. „Nikdo z nás ale nevíme, jestli nám to povolí, protože je to země třetího světa, kde je vše nejisté,“ dodává.

Martin Kolář si myslí, že tak, jak získal oblibu běh, se i triatlon pomalu stává životním stylem. „Řadu lidí ale odradí plavání, protože to je v triatlonu nejtěžší. Běh a cyklistiku se naučíte, ale plavání je základ,“ uzavírá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.